آشنایی با انواع سیستم های گرمایشی گلخانه

با انواع سیستم های گرمایشی گلخانه آشنا شویم.

 

 انتخاب یک سیستم گرمایشی مناسب برای گلخانه ها اهمیت بسیار بالایی دارد زیرا هوای گلخانه ها باید دارای دمای مشخص و از پیش تعیین شده برای گیاهان باشد در غیر این صورت ممکن است گیاهان آسیب دیده و از بین بروند. امروزه سیستم های گرمایشی پیشرفته ای تولید شده اند که به بهبود شرایط نگهداری گیاهان در فصول سرد کمک شایانی می نمایند. از جمله عوامل مهمی که برای هوای گلخانه ها  باید به آن توجه نمود شامل رطوبت، نور،  تنظیم و پایدار نگه داشتن دما، تهویه هوا و… می باشد. در این مقاله از مقالات مهام مارکت قصد داریم انواع سیستم های گرمایشی گلخانه را معرفی نماییم. 

 

 

 

سیستم های گرمایشی گلخانه

سیستم های گرمایشی گلخانه به دستگاه هایی گفته می شود که انرژی گرمایی مورد نیاز گلخانه را تامین می نمایند این وسایل گرمایشی براساس سوخت مصرفی (گاز، گازوئیل، برق و انرژی خورشیدی)، نحوه انتقال گرما (تابشی، همرفتی و هدایت شده) و منابع حرارتی (موضعی و مرکزی)، نحوه نصب (دیواری، سقفی، زمینی) و… می باشد.

 

انواع سیستم های گرمایشی گلخانه

1– سیستم گرمایش مرکزی

 در این روش آب گرم توسط دیگ بخار گرم شده سپس به وسیله لوله به قسمت های مختلف گلخانه هدایت می شود و در نتیجه موجب گرم شدن محیط می شود. لوله ها در این روش به صورت یکنواخت در همه جای گلخانه پخش شده اند در نتیجه گرمایش نیز به صورت یکنواخت خواهد بود به علت بالا بودن هزینه از این روش برای گلخانه های بزرگ و پیشرفته استفاده می شود. این سیستم به روش های زیر انجام می شود:

  • اجرای سیستم به صورت گرمایش از کف گلخانه
  • لوله کشی از روی زمین و ایجاد گرمایش از روی بستر خاک
  • گرمایش محصول از طریق لوله های آویز 
  • گرمایش هوای گلخانه از طریق لوله کشی در سقف
  • گرم نمودن میزهای محصولات

 

 

 

2- سیستم گرمایشی موضعی

در این روش برای گرمایش گلخانه از یک بخاری و یا هیتر گازی استفاده می شود. گرمایش این سیستم به صورت موضعی بوده و تنها قادر به ایجاد گرما در فضای اطراف وسیله گرمایشی می باشد از این رو ممکن است لازم باشد از چند عدد بخاری یا هیتر گازی در قسمت های مختلف گلخانه برای گرمایش کامل آن استفاده شود. این روش نسبت به روش قبلی هزینه کمتری داشته و برای گلخانه های کوچکتر و خانگی نیز به راحتی قابل استفاده می باشد. در ادامه به معرفی بخاری و هیتر گازی گلخانه می پردازیم:

  • بخاری گلخانه:

انواع بخاری های گلخانه از نظر نحوه انتشار گرما شامل بخاری های تراکمی، بخاری های عمودی، بخاری های افقی، بخاری های همرفتی می باشد. 

سوخت مصرفی این بخاری ها می تواند از سوخت های فسیلی شامل گازوئیل، نفت و یا گاز باشد که به علت احتمال ایجاد دود حاصل از این بخاری ها در محیط گلخانه این روش گرمایشی کارایی پایینی دارد زیرا وجود گاز مونوکسید کربن برای محصولات گلخانه بسیار مضر بوده و ممکن است موجب از بین رفتن کل محصولات گلخانه شود. به همین دلیل در صورت استفاده از این روش باید دقت کافی داشته باشید که محصولات احتراق به وسیله دودکش استاندارد از محیط گلخانه خارج شود.

 

  • هیتر گازی گلخانه:

هیتر گلخانه یک دستگاه گرمایشی گاز سوز کم مصرف با سیستم ایمنی کامل و عملکرد مطمئن بوده که قابلیت گرمایش فضاهای با متراژ های مختلف را دارا می باشد. هیترهای گلخانه ای نسبت به بخاری گلخانه ای عملکرد ایمن و مطمئن تری داشته و قابلیت پخش یکنواخت گرما در هوا و ایجاد هوای مطبوع ررا دارا می باشند.

 

3- سیستم گرمایشی تابشی

یکی دیگر از سیستم های گرمایشی مناسب برای گلخانه هیتر های تابشی هستند که قابلیت نصب به صورت دیواری، مایل، افقی و سقفی را دارا می باشند بنابراین فضای بسیار کمی را اشغال می کنند. از جمله مهمترین مزایای استفاده از هیترهای تابشی در گلخانه و مرغداری ها کاهش مصرف سوخت و افزایش تولید محصول و بازدهی در مقایسه با سایر سیستم های گرمایشی می باشد. همچنین با استفاده از هیترهای تابشی در گلخانه ها از یخ زدگی و ترکیدگی نایلون ها جلوگیری کرده و گرمایش یکنواخت دما و کنترل آن در سرتاسر سالن برقرار خواهد شد بنابراین هیترهای تابشی یکی از بهترین سیستم های گرمایشی برای گلخانه ها می باشند.

 

 

 

4- جت هیتر گلخانه

جت هیتر یکی از کاربردی ترین و بهترین سیستم های گرمایشی برای انواع گلخانه ها می باشد. جت هیتر ها براساس نوع سوخت مصرفی به انواع گازی، برقی، گازوئیلی و دوگانه سوز تقسیم می شوند. همچنین جت هیترها در دو نوع دودکش دار و بدون دودکش در بازار تولید می شوند. 

نحوه کار جت هیترها به این صورت می باشد که هوای گرم ورودی که توسط حرارت المنت و یا کوره ایجاد می شود توسط فن به محیط اطراف انتشار پیدا می کند و در نتیجه موجب گرم شدن فضا خواهد شد. نوع دودکش دار جت هیتر گلخانه گازهای سمی ناشی از سوخت را به محیط بیرون منتقل می کند بنابراین برای حفظ سلامت محصولات گلخانه بهتر است از جت هیتر های دودکش دار استفاده شود. 

جت هیتر ها کارایی و راندمان بالایی داشته بنابراین گرم نمودن فضای گلخانه با سرعت بالایی انجام می شود. جت هیترها علاوه بر اینکه قابلیت نصب به صورت زمینی را دارا هستند برای محیط هایی که کمبود فضا وجود دارد می توان جت هیتر گلخانه را به صورت آویز از سقف نصب نمود بنابراین فضای بسیار کمی اشغال خواهد شد.

 

 

 

 

علاوه بر روش های گرمایشی که به آنها اشاره شد روش های پیشرفته دیگری مانند اکونوپک گلخانه ای، یوینت هیتر گلخانه ای، هواساز گلخانه ای، زنت گلخانه ای و ایرواش گلخانه ای نیز برای گرمایش گلخانه ها وجود دارد که هرکدام مزایا و معایب خود را دارا می باشد. از بین روش های گرمایشی گلخانه سیستم هایی که علاوه بر ایجاد گرمای یکنواخت از ورود گازهای سمی و مواد مضر به هوای محیط جلوگیری کنند از جمله بهترین روش ها برای ایجاد گرمایش در گلخانه ها می باشند. از جمله این سیستم ها می توان به هیتر تابشی گلخانه ، جت هیتر گلخانه و هیتر گرمایشی گلخانه اشاره نمود.

 


محصولات پیشنهادی: