آشنایی با انواع شیوه های نوین آبیاری
فهرست مطالب
معرفی شیوه های نوین آبیاری
استفاده از علوم نوین برای بهبود شرایط زندگی همواره مورد توجه انسان ها بوده است. امروزه با توجه به پیشرفت علم و تکنولوژی روش های نوینی برای آبیاری ارائه شده است که در این روش ها راندمان بسیار بالا بوده و از هدر رفت آب تا حد امکان جلوگیری شده است در نتیجه روش های قدیمی آبیاری که به مرور موجب کاهش منابع آبی می شود منسوخ شده و کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله از مقالات مهام مارکت است قصد داریم به معرفی شیوه های نوین آبیاری بپردازیم.
اهمیت استفاده از شیوه های نوین آبیاری
امروز به علت بحران کمبود آب و خشکسالی در جهان و بخصوص در ایران استفاده از روش هایی که مصرف بهینه آب کمک می کنند بسیار اهمیت دارد و به علت این که بیشترین مصرف آب مربوط به کشاورزی است در نتیجه استفاده از روش های نوین آبیاری که موجب کاهش مصرف آب در این صنعت می شود از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا در روشهای سنتی مقادیر بسیار بالایی از آب مورد استقاده در کشاورزی به هدر می رود از این رو شرایط جامعه امروز اقتضا می کند که صنعت مهم کشاورزی، رو به شیوههای جدید آبیاری بیاورد.
روش های سنتی آبیاری
از روش های آبیاری سنتی که سالهاست تقریباً در میان همه کشاورزان رواج دارد میتوان به روش آبیاری سطحی اشاره نمود که خود آبیاری سطحی نیز دارای سه روش آبیاری نواری، کرتی و شیاری می باشد.
روش آبیاری سطحی به علت اینکه به سرمایه اولیه کمی احتیاج دارد و همچنین هزینه تعمیر و نگهداری پایینی نسبت به سایر روشهای آبیاری دارد یکی از متداول ترین روش های آبیاری کشاورزی در جهان می باشد. در این روش آب پس از نفوذ در خاک، گیاهان را تغذیه می کند و در همه روش های آبیاری سطحی به یک صورت عمل میشود و تنها تفاوت شان در شیوه تقسیم نمودن زمین می باشد در روش آبیاری سطحی آب کشاورزی وارد نهرهای خاکی شده بر روی زمین پخش می شود تا به تدریج و به مرور زمان به ریشه گیاه برسد به همین مقدار زیادی از آب توسط ریشه گیاه جذب نشده و هدر می رود.
امروز سعی شده است تغییراتی در روش آبیاری سطحی ایجاد شود و در واقع این روش آبیاری سنتی به سمت روش های نوین آبیاری تغییر نموده است و به جای نهرهای خاکی قدیمی از لوله های پلی اتیلن استفاده می شود و به این وسیله کنترل آب و مدیریت آبرسانی بهتر صورت می گیرد در نتیجه مقدار کمتری از آب هدر می رود.
شیوه های نوین آبیاری
روش آبیاری تحت فشار
در شیوه های نوین آبیاری تا حدود زیادی از اتلاف آب جلوگیری می شود و نسبت به روش های سنتی که به آنها اشاره شد از راندمان و کارایی بسیار بالاتری برخوردار هستند در واقع در همه روش های نوین آبیاری به این صورت عمل می شود که آب با فشار زیادی از لوله خارج شده و به صورت یکنواخت روی سطح مزرعه پخش می شود بنابراین به این روش آبیاری، آبیاری تحت فشار گفته می شود.
در روش آبیاری تحت فشار به علت اینکه آب از لوله های مخصوص عبور می کند و با هوا و خاک تماس ندارد در نتیجه میزان هدر رفت آن بسیار کم بوده و بالاترین بازدهی در مصرف آب را در بین همه روش های آبیاری دارا می باشد. این روش نسبت به سایر روش های سنتی به میزان مصرف آب و نیروی کارگر کمتری احتیاج دارد از روشهای آبیاری تحت فشار می توان به دو روش آبیاری بارانی و قطره ای اشاره نمود.
روش آبیاری قطره ای
این روش یکی از روش های آبیاری تحت فشار می باشد و در واقع یکی از روشهای نوین آبیاری است که در این روش آبی که در شبکه لوله کشی قرار دارد با فشار از منبع تغذیه پمپاژ شده و به کمک قطره چکان ها به صورت قطرات ریز یا اسپری در زمین کشاورزی پخش میشود. در ابتدای مسیر آب یک فیلتر قرار داده شده که آب را تصفیه میکند و مانع ایجاد گرفتگی و انسداد توسط ذرات اضافی مانند شن رسوبات و … میشود.
انواع سیستم های آبیاری قطره ای
- آبیاری قطره ای اسپری
- سیستم آبیاری بابلر
- سیستم آبیاری زیر سطحی
- آبیاری خطی با قطره چکان
- سیستم آبیاری ثقلی
- آبیاری قطره ای زیر زمینی با لوله های تراوا
- سیستم آبیاری قطره ای خطی یا نواری
- سیستم آبیاری غلتان
روش آبیاری بارانی
این روش آبیاری یکی از روش های آبیاری تحت فشار می باشد و برای زمین های کشاورزی باران مصنوعی ایجاد می کند این روش نیز مانند روش آبیاری قطره ای آبی را که از منبع وارد لوله کشی می شود با فشار زیاد از خروجی های به نام آبپاش خارج می کند که این آب پاش ها آب را به صورت قطرات بسیار ریز و مانند باران در مزرعه پخش می نماید.برخی از این آب پاش ها ثابت بوده و برخی دیگر متحرک می باشند. از معایب این روش آبیاری می توان به احتمال بیماری های قارچی و باکتریایی اشاره نمود بعلت اینکه آب بر روی سطح گیاهان پاشیده می شود.
سیستم آبیاری زیر سطحی
یکی از روش های آبیاری که مناسب برای مناطقی که دارای آب و هوای گرم هستند می باشد روش آبیاری زیر سطحی است که این روش به دو صورت زیر سطحی تحت فشار وزیر سطحی بدون فشار وجود دارد در سیستم آبیاری زیر سطحی بدون فشار سطح خاک به هیچ عنوان مرطوب نخواهد شد بنابراین به میزان زیادی در مصرف آب صرفه جویی می شود و این روش یکی از بهترین روش ها برای آبیاری مناطق کم آب می باشد. از مهمترین مزایای این روش جلوگیری از فرسایش خاک و آسیب دیدن شیلنگ های انتقال آب همچنین کاهش آلودگی خاک و سفره های آب زیرزمینی می باشد.
روش آبیاری ریشه ای
در این روش آبیاری که به آن آبیاری تزریقی نیز گفته می شود یک لوله در عمق ۷۰ تا ۹۰ سانتیمتر عمق خاک و در فاصله ۲۰ سانتی متر از ساقه درخت قرار داده می شود و آب مورد نیاز درخت را مستقیم به سمت ریشه درخت هدایت می کند. در این روش مصرف آب به حداقل می رسد زیرا فقط عمق خاک و اطراف ریشه گیاه مرطوب می شود. در این روش به علت مرطوب شدن سطح خاک بعدم تلخ ایران وسیله خورشید کاهش زیادی در مصرف آب وجود دارد همچنین از رشد علف های هرز در اطراف ساقه درختان جلوگیری می شود. تفاوت این روش با روش های دیگر مانند روش آبیاری زیر سطحی این است که در این روش ها با گذشت زمان رشد و هدایت ریشه ها به سمت انتها و اطراف لوله زیر سطحی موجب گرفتگی لوله و در نتیجه ناکارآمد آبیاری می شود اما در این روش تعدادی سنگ در انتهای لوله و در عمق خاک قرار داده می شود از رشد ریشه به سمت انتهای لوله جلوگیری خواهد شد.
سیستم آبیاری هوشمند
یکی از جدیدترین فناوریهای آبیاری سیستم آبیاری هوشمند می باشد. با استفاده از این شیوه های نوین آبیاری می توان مدیریت و کنترل آبیاری را از هزاران کیلومتر دورتر و با استفاده از دستگاه های هوشمند مانند تلفن همراه انجام داد. تکنولوژی به کار رفته در سیستم آبیاری هوشمند این امکان را به ما میدهد که در هر جای دنیا که باشیم امکان تنظیم و مدیریت سیستم آبیاری را داشته باشیم و از راه دور بتوانیم گل و گیاهان مزرعه،گلخانه، باغ و باغچه خود را آبیاری کنیم.
نحوه عملکرد سیستم آبیاری هوشمند به این صورت می باشد که با استفاده از سنسور ها به جمع اوری اطلاعاتی مانند دمای محیط، رطوبت خاک، شرایط زمین، و… از محیط اطراف می پردازد با استفاده از این اطلاعات فرایند آبیاری را به بهترین شکل ممکن انجام می دهد. برای استفاده از این روش می توان از انواع تایمر های آبیاری استفاده نمود.
–
محصولات پیشنهادی: