آشنایی با تجهیزات سیستم های اعلام حریق

سیستم های اعلام حریق شامل چه تجهیزاتی هستند؟

 

یکی از خطرناک ترین حوادث آتش سوزی می باشد و در صورتی که به موقع از آن مطلع نشویم و نتوانیم آن را کنترل کنیم می تواند خطرات مالی و جانی جبران ناپذیری را بر ما وارد کند بنابراین تشخیص سریع آتش سوزی و کنترل به موقع آن می تواند ضمن آنکه جان انسان های زیادی را نجات دهد، از مصدوم شدن افراد جلوگیری نموده و از خسارات مالی سنگین ناشی از آتش سوزی جلوگیری نماید. 

یسیستم های اعلام حریق یکی از بهترین تجهیزاتی است که برای تشخیص به موقع خطر آتش سوزی در ساختمان های مختلف نصب می شود. در این بخش از مقالات مهام مارکت قصد داریم با این سیستم ها آشنا شویم. در ادامه با ما همراه باشید.

 

سیستم های اعلام حریق

 

 

 

سیستم اعلام حریق چیست؟

به مجموعه ای از قطعات الکترونیکی که وظیفه تشخیص و شناسایی حریق در اماکن مختلف را دارا هستند، سیستم اعلام حریق گفته می شود. سیستم های اعلام حریق در صورت وجود خطر آتش سوزی با استفاده از آژیر ساکنان را از وجود خطر آگاه می نماید. این سیستم ها در اماکن مختلفی مانند ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی نصب می شوند. 

 

 

نحوه عملکرد سیستم های اعلام حریق

همانطور که گفته شد هدف اصلی سیستم های اعلام حریق تشخیص وقوع آتش سوزی و اطلاع رسانی سریع می باشد. این سیستم ها همچنین وظیفه تشخیص محل و منشا اصلی وقوع آتش سوزی را نیز بر عهده دارند. چهار عملکرد زیر توسط سیستم های اعلام حریق انجام می شود:

  1. تشخیص حریق
  2. هشدار خطر آتش سوزی
  3. نظارت 
  4. کنترل نمودن

 

 

اجزای تشکیل دهنده سیستم های اعلام حریق:

یک سیستم اعلام حریق متشکل از اعضای مختلفی می باشد که عملکرد هرکدام از این اجزا در کنار همدیگر موجب کارکرد کلی سستم می شود. در ادامه به معرفی آنها می پردازیم:

1- دتکتور دودی:

دتکتور دودی برای تشخیص انواع مختلف ذرات دود حاصل از آتش سوزی در مکان هایی مانند منازل، مراکز صنعتی و تجاری، کارخانجات و… مورد استفاده قرار می گیرد. دتکتور دودی به صورت ویژه برای تشخیص غلظت دود طراحی شده است. 

 

سیستم های اعلام حریق

 

2- دتکتور حرارتی:

دتکتور حرارتی ثابت به گرمای حاصل از آتش سوزی حساس بوده و قادر است وجود حرارت و گرمای حریق را در هر زون به کنترل پنل گزارش دهد. دتکتور حرارتی در مکان هایی مانند منازل، مراکز صنعتی و تجاری، کارخانجات و… مورد استفاده قرار می گیرد.  

دتکتور حرارتی افزایشی  نسبت به افزایش درجه حرارت محیط حساس می باشد و در صورتی که در اثر حریق درجه حرارت محیط تغییرات غیر عادی داشته باشد  قادر است وجود خطر را به کنترل پنل گزارش دهد. دتکتور حرارتی تسلا در مکان هایی مانند منازل، مراکز صنعتی و تجاری، کارخانجات و… مورد استفاده قرار می گیرد. 

 

سیستم های اعلام حریق

 

 

 

3- شستی اعلام حریق:

شستی اعلام حریق یکی از تجهیزات الکترونیکی در سیستم های اعلام حریق می باشد که برای اعلام نمودن خطر به صورت دستی استفاده می شود. به عبارت دیگر هنگامی که فردی از وجود حریق با خبر می شود با فشار دادن این شستی، سیستم اعلام حریق را فعال نموده و سایرین را از وقوع خطر آگاه می سازد.

 

سیستم های اعلام حریق

 

4- آژیر:

آژیر معمولی یکی از تجهیزات اعلام حریق می باشد که در هنگام بروز خطر و شرایط ناامن در محیط ساختمان شروع به پخش صدای آژیر می نماید و افراد را از وجود خطر آگاه می نماید. این آژیر مناسب برای محیط های مسکونی و تجاری می باشد.

آژیر فلاشر  علاوه بر پخش صدای آژیر با زدن فلاشر قرمز رنگ افراد را از وجود خطر آگاه می نماید. آژیر فلاشر که از آژیر و فلاشر برای هشدار دادن استفاده می نماید مناسب برای ساختمان هایی می باشد که آلودگی صوتی بالایی دارند و ممکن است صدای پخش آژیر به گوش نرسد همچنین این آژیر فلاشر اعلام حریق برای ساختمان هایی که افراد ناشنوا در آنجا حضور دارند مناسب می باشد.

 

5- تلفن کننده:

تلفن کننده زمانی که فردی در محل وقوع حریق حضور ندارد وظیفه دارد که که خطرآتش سوزی را اعلام نماید. تلفن کننده قادر است تعدادی شماره تلفن ثابت و یا موبایل را در حافظه خود ذخیره کرده و در هنگام وقوع آتش سوزی با این شماره تلفن ها تماس بگیرد. 

 

سیستم های اعلام حریق

 

 

 

6- چراغ ریموت اعلام حریق:

چراغ ریموت اعلام حریق به منظور تشخیص دقیق محل حریق مورد استفاده قرار می گیرد و در سیستم های اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر کاربرد دارد. چراغ ریموت اعلام حریق بعد از فعال شدن سنسور دود فعال شده و از خود نور منعکس می کند. به دلیل اینکه ممکن است در بعضی مواقع خود زون دارای قسمت های متفاوتی باشد استفاده از چراغ ریموت برای تشخیص دقیق حریق الزامی می باشد.

 

7- دستگاه کنترل مرکزی:

دستگاه کنترل مرکزی وظیفه دارد کل اجزای یک مجموعه اعلام حریق را کنترل نماید و برای محیط های مسکونی، صنعتی و تجاری قابل نصب می باشد.

 کنترل پنل اعلام حریق با استفاده از سنسورهای محیطی طراحی شده اطلاعات مربوط به حریق را در یافت کرده و عملکرد سایز اجزا را همانگ می نماید همچنین کنترل اتوماتیک تجهیزات سیستم اعلام حریق را بر عهده داشته و انتقال اطلاعات مورد نیاز برای آماده نمودن تاسیسات آتش را براساس یک توالی که از پیش تعیین شده است را نیز انجام می دهد. 

 

سیستم های اعلام حریق

 

انواع سیستم های اعلام حریق

به طور کلی می توان سیتم های اعلام حریق را به دو دسته تقسیم نمود:

1- سیستم های اعلام حریق معمولی یا متعارف:

در سیستم های اعلام حریق متعارف یک ساختمان به چند منطقه شناسایی مختلف تقسیم می شود که در هر منطقه یک یا چند سنسور قرار می گیرد که همگی آنها به یک مدار اختصاصی رو کنترل پنل متصل می شوند. 

یک سیستم اعلام حریق معمولی در واقع یک هشدار وقوع حریق می باشد که منطقه آشکار ساز فعال یا نقطه تماس دستی را به وسیله LED شناسایی می نماید.

این نوع سیستم اعلام حریق در مکان های محدود مانند فروشگاه ها، رستوران ها، کافه ها و…  نصب می شوند.

 

2- سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر:

سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر متشکل از مجموعه ای از آشکارسازهای آتش و دستگاه هایی می باشد که به یک صفحه کنترل مرکزی وصل می شوند. این سیستم ها هوشمند می باشند و اطلاعات خاصی را درباره سنسور های مجزا ارائه می دهند.

با استفاده از سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر هر دستگاه دارای یک آدرس یا مکان می باشد به همین دلیل مکان دقیق حریق راحت تر و به سرعت شناسایی می شود.

 

 

 


محصولات پیشنهادی: