انواع شیرهای صنعتی و کاربرد آنها -قسمت سوم
با شیرهای صنعتی و کاربرد آنها آشنا شویم.
شیر برقی یا سلنوئید ولو
سلنوئید ولو یا شیر برقی یک شیر کنترل شده الکترومکانیکی می باشد. شیر برقی شامل یک کویل الکتریکی به همراه هسته فرومغناطیس است که در داخل آن قرار داشته و قابلیت جابجایی دارد و در واقع این مجموعه به عنوان یک سلنوئید یا سیم پیچ عمل می کند.
هسته این سیم پیچ، پیستون نامیده می شود .
در حالت عدم تحریک (rest position) ، این پیستون یک حفره کوچک را می بندد. ا اعمال جریان الکتریکی به سلنوئید، این جریان باعث ایجاد میدان مغناطیسی می شود که این میدان به پیستون داخل سلنوئید نیرو وارد کرده و آن را جابجا می کند. به این ترتیب با حرکت هسته، مجرا باز یا بسته می شود.
در شیر های دو راهه سیال در قسمت خروجی قطع و یا وصل می باشد . ( شیر برقی بسته کامل و یا باز کامل می باشد). در شیر های سه راهه سیال ورودی به یکی از دو مسیر خروجی هدایت می گردد.
سولونوئید ولو ها دارای مزایایی همچون سرعت در انجام کار، قابلیت اعتماد بالا، قطع و وصل سریع و مطمعن ، زمان سرویس دهی طولانی ، طراحی یکپارچه ، و جریان برق مصرفی کم هستند.
قسمتهای اصلی شیر برقی
قسمت سلونوئید: خود شامل سیم پیچ ، میله آهنی ، فنر ، شیر کنترلی و کابل کنترلی می باشد.
شیر اصلی: هم از ورودی ، خروجی ، قطعه مسدود کننده جریان و دیافراگم و فنر تشکیل می شود.
کاربرد شیر برقی یا سلنوئید ولو
این شیر برقی در سیستم های پر قدرت بادی و هیدرولیکی سیستم های آبپاش صنعتی و اتوماتیک ، ماشین های خانگی مانند ظرف شویی و لباس شویی ، صنایع نفت ، گاز و پتروشیمی ، سیستم های تبرید و تهویه مطبوع و …
نحوه عملکرد شیر برقی
- عملکرد مستقیم
- عملکرد غیر مستقیم
- عملکرد نیمه مستقیم
سلونوئید ولو با عملکرد مستقیم
این نوع از سلنوئید ولو ها ساده ترین نحوه عملکرد را دارند. یک فنر کوچک پیستون را به سمت پایین نگه می دارد تا شیر برقی بسته شود. پیستون از مواد فرومغناطیسی ساخته می شود. یک سیم پیچ الکتریکی در اطراف پیستون قرار می گیرد. هنگامی که سیم پیچ با جریان الکتریکی تحریک شود، یک میدان مغناطیسی شکل گرفته که پیستون را به سمت بالا حرکت می دهد که این کار باعث باز شدن دریچه و جاری شدن سیال می شود.
این سلنوئید ولو ، یک ولو Normally Close نامیده می شود. ولو normally open نیز عملکرد عکس چیزی که بیان شد را دارد ؛ به این صورت که هنگامی که سیم پیچ با جریان الکتریکی تحریک نشده است، دریچه باز می باشد. با جاری شدن جریان الکتریکی در سیم پیچ، پیستون به سمت پایین حرکت کرده و دریچه بسته می شود. این روش عمکرد برای مقدار جریان-های پایین استفاده می شود. سلنوئید ولو های با عملکرد مستقیم این توانایی را دارند تا در فشارهای صفر تا ماکزیمم فشار مجاز عمل کنند.
سلونوئید ولو عملکرد غیر مستقیم
در سلنوئید ولو های با عملکرد غیر مستقیم (servo operated) یا (pilot operated ) از اختلاف فشار سیال بین مجراهای ولو برای باز و بسته شدن استفاده می شود. معمولا این نوع از ولوها نیازمند یک اختلاف فشار حداقلی 0.5 bar می باشند. ورودی و خروجی توسط یک واسط لاستیکی از یکدیگر جدا شده است که دیافراگم نامیده می شود.
واسط لاستیکی دارای یک حفره می باشد که سیال از طریق آن می تواند به بخش بالایی جریان پیدا کند. میزان فشار و همچنین فنری که در بالای دیافراگم قرار دارد، بسته ماندن سلنوئید ولو را تضمین میکند. چمبر بالای دیافراگم از طریق یک مسیر کوچک به مجرای فشار پایین متصل می باشد. این اتصال در حالت بسته توسط ولو قطع می شود. هنگامی که سلنوئید ولو تحریک می شود، حفره پایلوت باز شده که باعث می شود فشار بالای دیافراگم افت کند. به علت اختلاف فشار دو طرف دیافراگم، دیافراگم بالا رفته و سیال می تواند از ورودی به خروجی جریان پیدا کند.
کاربرد
سلنوئید ولو های غیر مستقیم میتوانند تنها برای یک جهت جریان استفاده شوند. این نوع از سلنوئید ولو در کاربردهای با اختلاف فشار کافی و شدت جریان بالا مورد استفاده قرار می گیرند؛ برای مثال در سیستم های آبیاری و کارواش.
شیر برقی با عملکرد نیمه مستقیم
شیر برقی با عملکرد نیمه مستقیم ، مشخصه های دو نوع قبلی را با هم دارا می باشد. این ولوها می توانند در فشار صفر کار کرده و در عین حال شدت جریان زیادی را کنترل کنند. این نوع از ولو از یک نظر تا حدودی مشابه ولو غیرمستقیم بوده و دارای یک دیافراگم و یک حفره کوچک در دو طرف می باشد.
تفاوت آن در این است که پیستون آن مستقیما به دیافراگم متصل می باشد. هنگامی که پیستون به سمت بالا حرکت می کند، مستقیما دیافراگم را حرکت داده تا ولو را باز کند. به طور همزمان ،حفره دیگری توسط پیستون باز شده که قطر بزرگتری نسبت به حفره اول در دیافراگم دارد. این باعث افت فشار در چمبر بالای دیافراگم خواهد شد. در نتیجه دیافراگم نه تنها توسط پیستون، بلکه توسط اختلاف فشار نیز به بالا حرکت خواهد کرد. این ترکیب باعث می شود تا شیر برقی بتواند در فشار صفر کار کند و در عین حال بتواند جریان بالایی را کنترل کند. اغلب، سلنوئید ولو های نیمه مستقیم نسبت به غیر مستقیم دارای کویلهای قویتری میباشند.
این نوع از ولوها با نام assisted-lift valve نیز شناخته می شوند.
شیر شلنگی
در زندگی روزمره ما انسان ها یکی از شیرهای پرکابردی که طراحی و ساخته شده است، شیر شلنگی می باشد.
انواع شیر های شلنگی :
طرح اس
دنباله بلند
دنباله کوتاه
دسته گازی
کاربرد شیر شلنگی
از شیر شلنگی در باغچه ها،پارک ها ،حیاط ها و هر مکانی که به شیلنگ احتیاج داشته باشد استفاده می گردد.
جنس شیرهای شلنگی
معمولا جنس شیر شلنگی از پلاستیک،سرب و برنج می باشد. و از میان شیر شلنگی با جنس های متفاوت ،شیر شلنگی که از جنس برنج ساخته شده است از کیفیت بیشتری برخوردار هستند. توجه داشته باشید از شیر شلنگی که از جنس سرب ساخته شده است استفاده نکنید زیرا سرب باعث شکنندگی می شود و همینطور برای سلامت انسان بسیار ضرر دارد و بنابراین، قیمت پایین تری نیز دارد.
شیر شلنگی در دو نوع آبکاری و بدون آبکاری طراحی و تولید می شوند.
مزایای شیر شلنگی
شیر شلنگی مقاومت بسیار بالایی در برابر پوسیدگی و فرسایش دارند.
و همچنین آبندی بسیار کاملی دارند.
شیر پدالی
شیر پدالی محصولی جدید و منحصر به فرد که برای رعایت اصول بهداشت و صرفه جویی در مصرف آب و بادر نظر گرفتن کمک به اقتصاد خانواده و جامعه نقش بسزای دارد ساخته شده است.
مزایای شیر پدالی
- عدم تماس دست و جلوگیری از انتقال بیماریهای واگیر دار و عفونی
- جلوگیری از به هدر رفتن غیر عمدی آب به خاطر باز ماندن شیر و تحت کنترل در آوردن زمان مصرف آب کاهش مصرف آب و به دنبال آن کاهش هزینه آب بها برای استفاده کننده
- عدم نیاز به انرژی مانند برق و باطری در قیاس با شیر های الکترونیکی و هزینه های جانبی هفتاد در صد صرفه جویی در مصرف آب
- امکان استفاده عمومی به دلیل طراحی ساده و زیبا و بهداشتی و نصب آسان و هزینه پایین.
- ایمنی بیشتر به دلیل عدم وجود آب در شلنگ های زیر دستشویی قبل از استفاده از شیرآب.
- قابلیت تنظیم مقدار و دمای آب سرد و گرم در اماکن عمومی و خصوصی
- دارای سیستم جلوگیری از تداخل جریان سرد و گرم
- شیر پدالی در مکان هایی همچون: مدارس، مساجد ، رستوران ها ، شرکت ها و ادارات وبیمارستان ها ، کلیه مراکز پزشکی ، هتل ها و همچنین واحد های مسکونی و هر کجا که نیاز به مصرف آب و رعایت بهداشت عمومی و فردی قابل استفاده می باشد.
شیر پدالی مگنتی
نسل جدید شیر پدالی با مکانیزم جدید مگنتی با برطرف کردن مشکل مکانیزمی شیر پدالی نسل قدیم، بار دیگر اعتماد عمومی به یک محصول کارا و کاهنده مصرف آب را بازگردانده است.
نحوه استفاده شیر پدالی: با فشردن پدال ضد ضربه و بسیار مقاوم این محصول،آب سرد و گرم در تجهیز مخلوط کننده آب در سیستم، مخلوط می شوند و بصورت آب ولرم یا تک آب سرد و یا حتی تک آب داغ به سمت علم شیر روانه میشود. توجه شود که فشار و دمای آب خروجی قبلا بوسیله پیسوارها تنظیم شده اند.
تا زمانی که پای کاربر روی پدال قرار داشته باشد، آب در جریان است و به محض برداشته شدن فشار از روی پدال، جریان آب بدون چکه اضافی قطع می شود. و با توجه به مکانیکال بودن سیستم، عملکرد این شیر پدالی بدون استفاده از برق یا باطری و فقط به واسطه یک سیستم آهنربایی یا مگنت اتفاق می افتد.
شیر پدالی پنوماتیک
باز و بسته کردن جریان هوای توسط پا ، مناسب برای فرمان دادن به جک و موتورهای پنوماتیکی و به صورت کلی قطعات پنوماتیکی مانند دستگاه بچینگ، کارخانه آسفالت، معدن شن و ماسه، صنایع غذایی، خودروسازی، صنایع داروسازی، کارخانه سیمان و صنایع شیمیایی
شیر صافی
شیر صافی نوعی شیر است که با استفاده از یک قطعه توری مانند، باعث جلوگیری از عبور ضایعات و اضافات شناور سیال در مسیر لوله میشود. شیر صافی ممکن است در بالای پمپها قرار بگیرند تا آنها را در برابر ضایعات ساختمانی که ممکن است در لوله باقی مانده باشد، محافظت کند. وجود اضافات در سیال باعث افت فشار میگردد که این امر اتلاف انرژی و خرابی دستگاه را در پی دارد .
کاربرد شیر صافی
شیر صافی یکی از پرکاربردترین شیرها در صنعت به خصوص در صنایع خاص مانند آب و فاضلاب ،نفت، گاز و پتروشیمی است. یکی از ویژگیهای متمایز این شیر آن است که با هر نوع سیالی از جمله گاز، آب، روغن، بخار و حتی فاضلاب سازگاری دارد .استفاده از شیر صافی عمر سایر تجهیزات را طولانیتر میکند و از پمپهای گرانقیمت، کنتور و سایر تجهیزات محافظت میکند.
انواع شیر صافی
بهطور کلی شیر صافی از لحاظ جنس متریال بدنه، به پنج دسته شیر صافی برنجی، چدنی، کربن استیل، استنلس استیل و UPVC تقسیم میشود. هر جنس نیز دارای چند نوع متفاوت از شیر صافی است که به طور مفصل به هر کدامشان میپردازیم .
شیر صافی برنجی
شیر صافی برنجی یکی از پر فروشترین و پرکاربردترین انواع شیر صافی است که در موارد مختلفی مانند فیلترینگ، سیستمهای گرمایشی، بهداشتی و پنوماتیک، انتقال بخار، آبیاری، خطوط انتقال گاز و نفت و انتقال مایعات غیر خورنده مثل بنزین استفاده میگردد .
شیر صافی چدنی
جنس چدن یکی دیگر از متریالهای مورد استفاده برای تولید شیر صافی است که ویژگیهای منحصر به فرد خود را دارد. چدن(متشکل از آهن،کربن و داکتیل) نسبت به برنج حالت سختتر و شکننده تری دارد.
شیر صافی کربن استیل و استنلس استیل
کربن استیل و استنلس استیل متریالهای دیگری هستند که از آلیاژ آهن و مقدار قابل توجهی کربن ساخته شدهاند و دارای خاصیت ضد زنگ و ضد خوردگی هستند. تفاوت کربن استیل و استنلس استیل در میزان کروم آنهاست که شکل ظاهری متفاوتی نیز به هر دو جنس داده است .شیرهای استنلس استیل دارای دو نوع دیگر 304 Lو 316 Lهستند .
تفاوت شیر صافی با فیلتر
فیلتر وسیلهای که ذرات معلق را از گاز یا مایع معینی جدا میکند اما یکبار مصرف است. ولی شیر صافی مانند یک الک )قطعه توری شکل( عمل کرده و قادر به جداسازی ذرات درشتتر از هر نوع سیال عبوری اشت؛ به این معنی که دارای سه نوع توری متفاوت به لحاظ جداسازی است که شامل ذرات کوچک ،متوسط و بزرگ است . شیر صافی را برای مدت بسیار طولانی استفاده کرد و تنها هر چند وقت یکبار به صورت دستی آن را تمیز و سرویس نمود.
مزایا و معایب شیر صافی
مزایا | معایب |
مقرون به صرفه بودن |
تغییر جهت جریان باعث افت فشار در سیال عبوری میشود. |
نگهداری آسان |
امکان بروز مشکل در اتصال فلنجی |
انتقال حجم کثیری از رسوبات به قسمت غربال |
امکان نشتی در قسمت درزگیر |
مناسب برای جریال عبوری هم افقی و هم عمودی |
باقی ماندن رسوبات در شیر که باید دستی تمیز گردد |
نکات ایمنی که درباره شیر صافی باید حتما رعایت شود!!!
هنگامی که شیر صافی نیاز به سرویس یا تمیزکاری دارد حتما ابتدا فشار سیستم را به صفر برسانید سپس اجازه دهید تا کاملا خنک شود. بعد میتوانید به آرامی درپوش آن را بردارید. اگر هنگامی که سیستم فشار بالایی را تحمل میکند، درپوش آن برداشته شود، امکان وارد آمدن خسارت جدی به سیستم و اپراتور آن وجود دارد. زیرا باعث پاشیدن آب داغ یا سیال اسیدی به بیرون می شود.
محصولات پیشنهادی: