آنچه که باید در خصوص دودکش های وسایل گاز سوز بدانیم !؟

در این بخش از مقالات گاز رسانی در مهام مارکت درباره آنچه که باید در خصوص دودکش های وسایل گاز سوز  و گاز مونوکسید کربن‌  بدانیم !؟  توضیح خواهیم داد.

 

دودکش

قبل از نصب بخاری از باز بودن مسیر دودکشهای داخل دیوار اطمینان حاصل کنید. به این منظور می توانید از سطح پشت بام یک وزنه کوچک را با ریسمان به داخل دودکش فرستاده و اگر تا انتها پایین آمد نشان دهنده باز بودن مسیر است.

 

 

دودکشهای داخل دیوار از جنس سیمانی بوده و باید تا انتها بالا رفته باشد و از سطح بام نیز یک متر متر بالاتر آمده باشد و حدود ۳ متر نیز از دیوار جانبی فاصله داشته باشد و در انتها کلاهک H نصب شود. وجود این کلاهک علاوه بر اینکه مانع ورود باد و توفان و شاخ و برگ درختان به داخل دودکش می شود به خروج بهتر آلاینده ها نیز کمک می کند.

 

گاز مونوکسید کربن‌

 

از مکش مناسب دودکشها اطمینان حاصل کنید. به همین منظور می توانید تکه ای کاغذ روشن کرده و آنرا مقابل ورودی دودکش روی دیوار قرار دهید. اگر دودکش بخاری صحیح کار کند باید شعله به سمت داخل دودکش کشیده شود. بهترین نشانه برای کارکرد صحیح دودکش ها این است که بدنه آن ها همواره باید داغ باشد. سرد بودن دودکش بخاری، زمانی که روشن است و همچنین زرد و نارنجی بودن شعله بخاری از نشانه های تولید این گاز خطرناک ( گاز مونوکسید کربن‌ ) است که باید بررسی شود.

 

 

هرگز از دودکشهای شکسته یا دودکش های نامناسب مثل لوله پولیکا یا قوطی های فلزی به جای دودکش سیمانی داخل دیوار استفاده نکنید.

 

 

کسانی که به شغل ساختمان سازی مشغول هستند با توجه به وجدان کاری خود، لوله های سیمانی با کیفیت و سالم داخل دیوارها قرار دهند که باعث انتشار این گاز کشنده به داخل منازل نشود.

 

 

هر وسیله گرمایشی و شعله دار نیاز به یک دودکش، مجزا دارد و از به کاربردن دودکشهای مشترک برای دو یا چند وسیله خودداری کنید.

 

 

در داخل واحد و برای وسایل گرمایشی و شعله دار، فقط از دودکشهای ورق سفید گالوانیزه استفاده کنید. این دودکشها مقاومت فیزیکی بیشتری دارند و به خوبی داخل هم چفت می شوند اما دودکشهای متفرقه مثل آلومینیومی، آکاردئونی، فنری و … این خاصیت را ندارند و به مرور دچار نقص شده و گاز مونوکسید کربن‌ را به داخل محیط منتشر می کنند ضمن اینکه به دلیل خاصیت ارتجاعی دودکشهای فنری به سهولت از محل اتصال خود خارج می شوند و به مرور منافذ ریزی در آنها پدیدار می شود که می تواند باعث انتشار آلاینده ها در محیط شود.

 

 

بخاری های بدون دودکش(هرچند بعضی از آنها استاندارد هستند) اما برای نصب در منازل و به ویژه اتاق خواب مناسب نیستند. اگرچه آنها قطعه ای به نام (ODS) که درصورت کاهش اکسیژن شعله را قطع می کند، اما باید بدانیم که این قطعه نیز احتمال خرابی و نقص وجود دارد و در این صورت باعث انتشار این گاز کشنده در محیط خواهد شد. استفاده از این بخاری ها در مغازه ها و فروشگاه ها و نقاطی که در و پنجره ها باز است و هوا در آن جریان دارد و کسی شب ها در آن مکان نمی خوابد منعی ندارد.

 

 

بهترین وضعیت برای نصب دودکشها، حالت عمود یا قائم است که در این حالت آلاینده ها به سهولت خارج می شوند و هرچه شیب دودکش پایین تر رود خروج آلاینده ها سخت تر خواهد شد.

 

 

از قرار دادن انتهای دودکشها در سطل آب خودداری کنید. این گاز در آب حل نشده و تنها باعث مسدود شدن مسیر خروجی آن شده و گاز از طریق دیگر خارج و وارد فضای داخلی محیط می شود.

 

 

از تغییر دادن اندازه دهانه خروجی دودکشها خودداری کنید. گاهی مشاهده می شود که افراد، دهانه خروجی دودکشهای روی دیوار با موانعی کوچک می کنند که به اصطلاح، هوای گرم کمتری خارج شود که این عمل باعث انباشت گازهای خطرناک داخل دودکش( گاز مونوکسید کربن‌ ) و انتشار آن به داخل محل می شود.

 

 

از قرار دادن انتهای دودکشها در فضای درز انقطاع ساختمان خودداری کنید. این گاز به سادگی از ترک ها و شکستگی های روی دیوار حتی در واحدهای دیگر وارد منزل می شود.

 

 

از بکارگیری دودکشهای غیر هم سایز و غیر هم قطر خودداری کنید و بهتر است که دودکشها هم قطر باشند تا به خوبی داخل هم چفت شوند.

 

 

شیب منفی دودکش به هیچ عنوان مورد تایید کارشناسان نیست و اگر به هر دلیلی مجبور شدید که بخشی از دودکشها را به صورت افقی نصب کنید (البته کارشناسان این حالت را توصیه نمی کنند) حتماً پس از آن قسمت دو الی سه برابر مقدار افقی باید به صورت عمودی دودکش نصب شود تا نقص ناشی از آن جبران شود.

 

 

استفاده از دودکشهای نامناسب و وارد آمدن صدمات فیزیکی به دلیل نداشتن حفاظ.

 

 

نصب دودکش  بصورت افقی با طول غیرمجاز و عدم خروج مناسب محصولات بخاری.

 

 

استفاده از دودکشهای معیوب و فرسوده. دودکش معیوب و فرسوده باعث انتشار گاز مونوکسید کربن می شود.

 

 

اشکال در نصب دودکش و نقص در عملکرد.

نقص در سیستم دودکشها از مهم ترین عوامل تولید و انتشار این گاز کشنده است.
نصب صحیح دودکش از این جهت اهمیت دارد که مانع از نشت گاز مونوکسیدکربن که حاصل سوخت ناقص است، می شود. این گاز بی رنگ و بی بو است و به همین دلیل به سادگی قابل تشخیص نیست. پس توصیه های ایمنی مربوط به نصب اصولی آنها را به کار ببندید.

 

وسایل گاز سوز

 

عدم نصب دودکش برای وسایل شعله دار.

وسایل گاز سوز (شعله دار) نیز همانند سایر وسایل مشابه جهت روشن شدن و سوختن مناسب نیازبه هوا دارد و تنها راه ارتباطی آنها با فضای خارج از ساختمان از طریق دودکش می باشد .
گاز گرفتگی از جمله حوادثی است که معمولا در اثر نداشتن دودکش مناسب برای وسایل گاز سوز به خصوص بخاری و آبگرمکن و یا عدم تهویه کافی فضای اتاق روی می دهند. سوختن ناقص گاز و تجمع گازهای مسموم کننده و یا کمبود اکسیژن سبب مسمومیت افرادی که در چنین فضایی تنفس می کنند شده و به گاز گرفتگی آنها می انجامد.

 

 

استفاده از کلاهک نامناسب بجای کلاهک H.
کلاهک علاوه بر اینکه از نفوذ باران و برف و افتادن سایر اشیاء و ورود پرندگان بداخل دودکش  جلوگیری می کند، در منظم سوختن وسیله گازسوز نیز موثر است.
بنابراین کلاهک دودکش  های وسایل گازسوز باید به صورت دوره ای بازرسی گردد و چنانچه کلاهک آن افتاده باشد، در محل خود نصب شود.

 

تنظیم و ویرایش ؛مهندس بهروز لطفی کارشناس نظام مهندسی

با تشکر از آقای جلال ملکی سخنگوی سازمان آتشنشانی بابت گرد آوری این مجموعه با ارزش

کاربران گرامی برای دانلود فایل PDF مقاله کلیلک کنید.


مطالب مشابه: