درب ضد حریق چگونه مانع گسترش دود در هنگام آتش سوزی می شود؟
چگونه می توان بوسیله درب ضد حریق از دودگرفتگی ناشی از آتش سوزی جلوگیری کرد؟
در صورت بروز حریق در هر محیطی اعم از ساختمان های مسکونی، تجاری، آموزشی و… علاوه بر اینکه شعله های آتش، ایجاد حرارت ناشی از آن و حوادث احتمالی می تواند خطر آفرین باشد عوامل دیگری مانند دود ناشی از سوختن بسیار پر خطر بوده و میتواند افراد را قبل از اینکه دچار سوختگی شوند مسموم کرده و خیلی سریع موجب مرگ آنها شود. بنابراین در قسمت هایی از ساختمان مانند پله ها، راهروها و کابین آسانسور می بایست مانع تجمع دود شد زیرا زمانیکه افراد قصد خروج از ساختمان را دارند با کاهش دید توسط دود در این بخش ها ممکن است دچار آسیب دیدگی و تلفات شوند. به نقل از مهام مارکت در این بخش تجهیزات ایمنی برای جلوگیری از دود گرفتگی مانند درب ضد حریق ، سیستم کنترل دود، پرده دود و آتش و… را معرفی نماییم.
دود چیست؟
در اثر سوختن ترکیبات آلی دود ایجاد می شود و از ذرات بسیار ریز جامد و مایع تشکیل می شود که این ذرات در گازهای ناشی از آتش سوزی معلق می باشند. در حریق های مختلف و با توجه به درجه تکاملی که حریق دارد مقادیری از گرد و غبار، الیاف، بخار و گاز در ترکیبات دود وجود دارد. در واقع میزان هوایی که در هوا وجود دارد در کیفیت و کمیت دود تاثیر گذار می باشد به طور مثال اگر میزان هوا در محل آتش سوزی کم باشد به علت اینکه کمبود اکسیژن وجود دارد لذا حریق برخی مواد را که نمی سوزند تجزیه نموده و در نتیجه دود زیادی تولید خواهد شد.
دود ناشی از آتش سوزی چه خطراتی برای انسان به دنبال دارد؟
- مسمومیت با گاز مونواکسید کربن ایجاد شده در اثر احتراق: به علت کاهش اکسیژن موجود در هوا و افزایش منواکسید کربن در محیط فرد به صورت تدریجی دچار گاز گرفتگی با گاز CO شده و در نهایت به علت میل شدید این گاز به ترکیب شدن با هموگلوبین خون و کاهش اکسیژن بدن فرد مسموم شده و در نهایت موجب مرگ خواهد شد.
- خفگی ناشی از کمبود اکسیژن
- آسیب دیدن دستگاه تنفسی در اثر گرمای هوای تنفس شده
- آسیب دیدن ریه در اثر استنشاق مواد شیمیایی
- آسیب دیدن چشم در اثر ترکیبات حاصل شده از دود
- مسمومیت و از دست رفتن آب و نمک بدن
علاوه بر اثرات فیزیولوژیکی که که در بالا به آنها اشاره شد خطرات دیگری در اثر پخش دود در محیط افراد را تهدید می نماید که ممکن است هنگامی که قصد فرار از محل آتش سوزی را دارند ایجاد شود:
- کمبود اکسیژن و افزایش فشار خون بخاطر تنفس سریع به علت ترس و اضطراب در هنگام مواجه با حریق
- کم شدن میدان دید در محل حریق به علت پخش دود و عدم توانایی در یافتن مسیر و خارج شدن از محیط
- بالا رفتن آدرلانین خون و درنهایت افت فشار خون
چگونه می توان مانع گسترش دود در محیط در هنگام آتش سوزی شد؟
هنگامی که آتش سوزی رخ می دهد دود به سرعت از مکانی که حریق وجود دارد به سایر قسمت های ساختمان حرکت کرده و در مدت زمان کوتاهی همه محیط ساختمان را خواهد گرفت اما تجهیزات و راهکارهایی وجود دارد ک می توان حتی الامکان مانع گسترش دود در همه فضای ساختمان شد. اما باید به این نکته نیز دقت نمود که باز نمودن بی دلیل درها و پنجره های ساختمان ممکن است باعث گسترش هرچه بیشتر آتش سوزی شوند لذا بهتر است عملیات اطفا و دود بری توسط آتش نشانان انجام شود. اما تجهیزاتی که می توان برای هر ساختمانی نصب نمود و از حوادث ناشی از آتش سوزی پیشگیری کرده و دود ناشی از حریق را کنترل و مدیریت نمود،شامل موارد زیر می باشد:
استفاده از درب ضد حریق در ساختمان ها
درب ضد حریق در انواع مختلف تولید می شود این درب در هنگام حریق مانع گسترش آتش شده و به مهار آن کمک می کند و خسارات جانی و مالی ناشی از حریق را به حداقل می رساند. با استفاده از درب ضد حریق اگر در یک مکان آتش سوزی رخ دهد و آن مکان مجهز به درب ضد حریق باشد علاوه بر اینکه درب در زمان 20 تا 90 دقیقه بسته به نوع آن در برابر حریق مقاومت می نماید و مانع گسترش آن به سایر بخش های ساختمان می شود همچنین درب ضد حریق مجهز به نوار دود بند می باشد بنابراین دود ناشی از آتش سوزی نیز محبوس شده و قادر نخواهد بود همه فضای ساختمان را در بر بگیرد.
استفاده از سیستم کنترل دود
سیستم کنترل دود در صورت بروز حریق جریان دود را کنترل نموده و از پخش شدن آن در فضای ساختمان جلوگیری می کند. بنابراین با ایجاد مسیر تخلیه مشخصی برای افراد مانع ایجاد خسارات جانی و مالی خواهد شد همچنین شرایط پایداری را برای نیروهای امداد ایجاد می نماید تا با عملکرد بهتری نسبت به اطفای حریق اقدام نمایند.
نصب پرده دود
این تجهیزات می توانند نقش بسیار موثری در کنترل دود ساختمان ها در زمان حریق داشته باشند. طریقه عملکرد پرده دود به این صورت می باشد که در مسیرهایی نصب می شود که در هنگام آتش سوزی دود های حاصله را به مسیرها و نقاط استخراج دود هدایت نموده و موجب افزایش سرعت خروج دود از محل می شوند.
نصب فنهای تامین و تخلیه هوا و جت فنهای پارکینگی
یکی دیگر از راهکارهای تخلیه و کنترل حرارت و دود ناشی از حریق نصب فن می باشد این تجهیز بیشتر در پارکینگ های ساختمان ها نصب می شود که علاوه بر اینکه به تخلیه دود در هنگام آتش سوزی کمک می نماید در تهویه گازهای سمی ناشی از کارکردن موتورخودروها نیز کاربرد دارد.
استفاده از هواکش تخلیه دود
این تجهیز که به آن فن فشار مثبت نیز گفته می شود معمولا در راخ پلخه های اصلی ساختمان نصب شده تا در هنگام حریق و دود گرفتگی به سرعت دود را تخلیه کرده و راه خروج ایمنی را برای ساکنان ایجاد نماید.
نصب پرده آتش
با نصب پرده ضد حریق در بنای خارجی ســاختمان و روی پنجره های مشــرف به پله ی فرار، در هنگام حریق، پله ها از آتش سوزی و دمای بالای شعله ها محفوظ می مانند. پرده ضد حریق در کنترل آتش و دود ناشی از آن بسیار موثر می باشد.
همانطور که در این مقاله بیان شده علاوه بر اینکه حریق بسیار خطرناک و خانمان سوز می باشد دودهای منتشر شده از آن به مراتب خطرناک تر و کشنده تر خواهد بود لذا استفاده از راه کارهای مناسب و نصب تجهیزات ایمنی نام برده شده بسیار ضروری می باشد.
محصولات پیشنهادی: