سوالاتی درباره وسایل گاز سوز

در این بخش از مقالات گاز رسانی در مهام مارکت درباره سوالاتی درباره وسایل گاز سوز توضیح خواهیم داد.

 

۱- آیا پوشاندن بدنه لوله بخاری با فویل ( یا عایقی مشابه …) مجاز است؟

 

استفاده از عایق های غیر قابل اشتعال اشکالی ندارد.

 

۲- آیا مجاز به استفاده از دودکش مشترک برای مصرف کننده های گاز سوز در یک طبقه یا در چند طبقه هستیم؟

 

استفاده از دو یا چند دستگاه با سوخت مایع و یا گاز با رعایت الزامات تعیین شده در مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان از یک دودکش مجاز می باشد ، لیکن این کار صرفاً بایستی بتوسط افراد متخصص در زمان ساخت و سازه ها طراحی و اجراء شده و نبایستی بتوسط افراد عادی صورت گیرد. دریافت تائیدیه از سازمان نظام مهندسی و یا آتش نشانی در این مورد ضروری و اجباری می باشد.

 

۵- آیا استفاده از بخاری در حمام و اطاق خواب مجاز است؟

 

  1. استفاده از هرگونه بخاری با سوخت فسیلی اعم از دودکش دار و بدون نیاز به دودکش در حمام ها غیر مجاز است.
  2. استفاده از بخاریهای بدون نیاز به دودکش در اطاق خوابها بر اساس استاندارد ملی ایران به شماره ISIR17268-1 مجاز نمی باشد.
  3. توصیه می گردد از نصب بخاری های زمینی دودکش دار در اطاق خوابهای با مساحت کمتر از ۱۲ متر مربع اجتناب گردد و در صورت نصب تهویه هوای مورد نیاز بخاری از زیر درب اطاق تامین شود.
  4. استفاده از بخاری های دیواری دودکش دار و شومینه در اطاق خوابها غیر مجاز است.
  • توصیه می گردد در کلیه مکان هائی که وسایل گاز سوز مورد استفاده قرار می گیرد ، جهت با لا بردن ضریب ایمنی محل ، از سنسورهای حساس به گاز CO استفاده شود.

 

۶- آیا مجاز به قرار سر دودکش ها در داخل ظرف آب هستیم ؟

 

خیر ، در این حالت به هیچ عنوان محصولات حاصل از احتراق نه جذب آب شده و نه در آن حل می شود و با این عمل محصولات احتراق شامل CO  و CO2  یا  از طریق بخاری و یا از طریق دودکش در محیط پخش می شود و این عمل بسیار خطرناک می باشد.

 

۷- طول مجاز برای شلنگهای وسایل گاز سوز چه مقدار است؟

 

۱- برای اتصال اجاق گاز و سایر دستگاه هائی که استفاده از شلنگ برای آنها مجاز شناخته شده به سیستم لوله کشی باید از شلنگهای لاستیکی تقویت شده که مخصوص گاز ساخته شده است دارای استاندارد استفاده شود، طول شلنگ گاز نباید حداکثر از ۱۲۰ سانتیمتر بیشتر باشد استفاده از شلنگ های طویل برای رساندن گاز به نقاط مختلف منزل بسیار خطرناک است و باید از این کار اجتناب نمود.

۲- برای محکم کردن شلنگ های وسایل گاز سوز بایستی از بست های فلزی مناسب استفاده شود.

۳- شلنگهای لاستیکی را بایستی هر چند وقت یکبار مورد بازرسی قرار داد و در صورت مشاهده عیب و نقص و فرسودگی بایستی سریعاً تعویض گردد.

 

۸- آیا دریچه کولر در زمستان بسته باشد یا باز؟

 

در فصل سرما توصیه می شود دریچه کولر بسته شود ، زیرا کانال کولر به علت نداشتن ارتفاع و قطر بیشتر نسبت به دودکش ساختمان ، عمل دودکشی قوی تری انجام داده و می تواند به عنوان دودکش عمل کرده و جریان خروج دود از دودکش به صورت معکوس انجام می شود.

این عمل خصوصاً در مواقعی که منافذ ورود هوا به داخل فضای بنا مسدود بوده باشد بهتر و راحت تر صورت می گیرد و می تواند درحالت جریان معکوس یعنی عمل ورود هوا از دودکش و خروج حرارت و محصولات احتراق از کانال کولر صورت گیرد.

 

۹- علائم مسمومیت با گاز CO چیست؟

 

علائم مسمومیت با منواکسید کربن می تواند طیف وسیعی از علائم را شامل شود که بیماری های مختلفی دیده می شود و متاسفانه بسیاری از این علائم شبیه به علائم سرماخوردگی است و اکثر افراد فکر می کنند به دلیل سردی هوا دچار سرما خوردگی شده و تمایل به استراحت و خوابیدن پیدا می کنند . ابتلای تمام افراد خانواده به علایمی سبیه به آنفولانزا ، بروز مسمومیت در افراد را نشان می دهد.

 

  1. سردرد
  2. ضعف جسمانی
  3. سرگیجه و بی قراری
  4. تهوع و استفراغ
  5. خمیازه کشیدن بیش از حد
  6. کاهش دید از علائم عمومی مسمومیت ها است.
  7. حالت خواب آلودگی شدید، کسلی ، خستگی و کاهش قدرت عضلانی از جمله علائم اولیه مسمومیت در افراد به شمار می روند. چنانچه افراد در این مرحله متوجه چنین علائمی شدند، با خارج شدن از فضای آلوده می توانند از پیشرفت مسمومیت پیشگیری کنند.
 
۱۰- اگر کسی دچار گاز گرفتگی شد چه اقداماتی انجام دهیم؟

 

  1. فرد مسموم را از محیط آلوده به هوای آزاد منتقل کنید.
  2. یقه پیراهن و کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کنید.
  3. در صورت امکان عملیات اکسیژن دهی به فرد مسموم را با نهایت دقت شروع کنید.
  4. باز نگه داشتن را های هوائی و تماس با اورژانس ۱۱۵ در مراحل بعدی درمانی باید مورد توجه قرارگیرد.

به یاد داشته باشید که خارج کردن افراد مصدوم از محیط آلوده و قرار دادن آنها در محیط باز از مهمترین اقدامات پیشگیرانه محسوب می شود.

 

۱۱- سیستم  ODS  در بخاریهای بدون دودکش چگونه کار می کند؟

 

پیلوت ODS در هوای معمولی با در صد اکسیژن ۹/۲۰% عملکرد مناسب و معمولی دارد. در موارد غیر از این هنگامی که سطح اکسیژن محیط شروع به کاهش می کند و تقریباً به ۵/۱۸%-۱۸% می رسد شعله پیلوت  ODS از ترموکوپل جدا شده و شروع به پریدن می کند که باعث سرد شدن ترموکوپل و بسته شدن راه گاز در شیر شده و به عبارت دیگر وسیله با عملکرد ایمن خاموش می شود. از آزمونهای مهم و سختگیرانه طبق بند ۸-۴-۲ استاندارد ملی آزمون خارج کردن اکسی پیلوت از مدار است.

انجام این آزمون به این علت است که اگر بنا به علتی اکسی پیلوت دستکاری شود و عمل نکند بخاری برای مصرف کننده خطرناک نباشد. شرایط این تست به این صورت است که باید با روشی ODS از مدار خارج شود و در این صورت اگر اکسیژن محیط به ۵/۱۵% حجمی کاهش یافت مقدار مونواکسید کربن تولید شده نباید بیش از ۲۵۰PPM تجاوز کند.

 

۱۲- در بالای پشت بام آیا صرفاً، بایستی کلاهک اچ نصب کنیم یا مجاز به استفاده از کلاهک تکی نیز می باشیم؟

 

بطور کلی کلاهک  Hارجح بر کلاهک تکی میباشد ولی الزاماً برای وسایل گاز سوز با نرخ حرارتی بالا مثل موتورخانه ها استفاده از کلاهک H ضروری می باشد.

 

 

 


مطالب مشابه: