نکات مهمی که قبل از خرید دمپر هوا باید بدانید

ایجاد یک خانه یا محل کار آرام به بازدهی بیشتر کارها کمک میکند. یکی از کارهایی که تغییر اساسی در حال و هوای خانه ایجاد میکند، بالا بردن کیفیت هوا میباشد. راه های بسیاری برای بالا بردن کیفیت هوای خانه یا محل کار وجود دارد. یکی از تاثیر گذار ترین کارها، نصب دمپر میباشد. دمپرها به تنظیم جریان هوا، پاکیزه و تازه نگهداشتن هوا و همچنین کنترل بهتر سیستم گرمایش و خنک کننده کمک میکند. در این مقاله اطلاعاتی که قبل از خرید موتور دمپر هوا  نیاز است بدانید را جمع آوری کرده ایم.

دمپر هوا

دمپر هوا (Air Damper)چیست؟

دمپر وسیله ایست که عملکرد سیستم های گرمایشی و سرمایشی فضای های سربسته بخصوص وقتی فضا بزرگ است را بهبود میبخشد. با نصب دمپر فرایند تهویه هوا در کیفیت بهتری انجام میشود. همچنین نصب دمپر از ورود گرد و غبار، حشرات،و هر جسم خارجی ریز به داخل فضای های سربسته جلوگیری میکند. دمپر های هوا معمولا از ورق های آلومینیوم و گالوانیزه ساخته میشوند. دمپر های هوا  بستگی به مجرای هوا به دو شکل گرد یا چهارگوش ساخته میشوند. هر کدام از این نوع دو مدل انواع منحصر بفرد خاص خود را دارند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.

انواع دمپر هوا

  • فایر دمپر
  • اینتر کانال دمپر
  • دمپر بین کانالی گرد
  • دمپر بالانس
  • دمپر لوور

انواع دمپر هوای چهارگوش

  • دمپر هوای تیغه موازی: از دمپر هوا ی تیغه موازی ، برای تامین هوای آزاد اتاق های ژنراتور و همچنین تنظیم هوای رفت و برگشت دستگاههای هواساز مکنده و دمنده استفاده می شود . موتور برقی دمپر هوا ، به وسیله ی یک جعبه فرمان اتوماتیک به برق ژنراتور متصل می شود و همزمان با شروع کارکرد ژنراتور ، موتور برقی دمپر هوا نیز به طور اتوماتیک فرمان باز یا بسته شدن را به دمپر هوا می دهد .
  • دمپر هوای بر: این نوع دمپر ها بصورت دستی و موتوری تولید میشوند. با نصب این دمپر ها در مسیر کانال هوا، هوای عبوری بصورت برشی مسدود میگردد.
  • دمپر ضد حریق: در دمپر ضد حریق تیغه ها به وسیله ی یک فنر و ضامن قوی به فیوز حرارتی متصل می شود از رسیدن اکسیژن به شعله و انتشار آتش جلوگیری می کند.
  • دمپر بادی: دمپر بادی در پشت فن قرار میگیرد و با نیرو و فشار هوای خروجی از پشت فن فعال میشود. با خاموش شدن فن، دمپر بادی مسیر خروج هوا را مسدود میکند.
  • دمپر هوای 7 و 8: این نوع دمپر ها در ساختمان های تجاری و مسکونی استفاده میشوند. از نظر ساختاری شبیه دمپر هوای تیغه موازی هستند، با این تفاوت که عملکرد تیغه های این دو مدل فرق دارد.

انواع دمپر هوای گرد

  • دمپر هوای گرد بین کانالی: این نوع دمپر بصورت دستی و برقی قابل کنترل است. از یان دمپر ها جهت تنظیم و مسدود کردن هوای عبوری از داکت های هوای گرد استفاده میشود.
  • دمپر هوای گرد پشت دریچه: برای تنظیم مقدار هوای خروجی از دریچه گرد در دهانه های انشعاب هوا در محیط از دمپر پشت دریچه استفاده میشود.
  • دمپرهوای گرد ضد حریق: این نوع دمپرها مثل دمپر های ضد حریق چهارگوش عمل میکنند.

دمپر هوا

دمپر هوا (Air Damper)چگونه کار میکند؟

دمپر وسیله ایست که باز و بسته میشود. وقتی سیستم HVAC  خاموش است، بسته میشود تا هوا از خانه خارج نشود. دمپر وقتی روشن میشود که سیستم گرمایشی روشن باشد تا هوای تازه وارد خانه شود و در جریان باشد.

وقتی دمپر باز است، هوای بیرون توسط یک دریچه وارد ساختمان میشود. این هوا از یک فیلتر قبل از اینکه از یک تونل وارد پلنوم (plenum)  شود عبور میکند. سپس با هوای ورودی تلفیق میشود. سپس ملزومات موجود در تونل ها ترکیب هوا را در سرتاسر ساختمان پخش میکند. همه ی دمپر های هوا بطور یکسان ساخته نمیشوند. بطور کلی، سه نوع دمپر هوا وجود دارد.

  • دمپر های موتوری: یک موتور الکتریکی که دمپر را کنترل میکند. بیشتر کاربرد این دمپر ها در سیستم های HVAC میباشد.
  • دمپر های دستی: این نوع دمپر ها با یک دستگیره کار میکنند، بنابراین شما میتوانید با دست دمپر را باز و بسته کنید.
  • دمپر های اتومات: این نوع دمپر ها براساس اطلاعاتی که از سنسوری که جریان هوای لازم را محاسبه میکند، کار میکنند.

مزیت های دمپر هوا

خیلی از مردم ممکنه بپرسند که دمپر هوا چگونه کیفیت هوای داخلی را بهبود میدهد؟ استفاده از دمپر هوا دو مزیت اصلی دارد. اولین حُسن، تنظیم فشار هوای داخل ساختمان است. هوای بیشتری وارد و خارج میشود که باعث ایجاد یک فشار هوای مطبوع میشود. همچنین از وارد شدن آلاینده های از بیرون جلوگیری میشود.

با کنترل جریان هوا، افت یا جذب گرما کم میشود. بنابراین، دمپر به استفاده بهینه از انرژی کمک میکند. دمپر های هوا برای مصارف مربتط با احتراق نیز کاربرد داردند. در این نوع مصرف، دمپر ها حجم اکسیژن را افزایش میدهند تا عمل سوختن سوخت با کیفیت بهتری انجام شود.

تا اینجا متوجه شدیم که دمپرها مسئول تهویه هوا، و خارج نمودن آلودگی از محیط خانه را برعهده دارند. یکی دیگر از کاربرد های دمپر در صنایع مختلف میباشد. دمپر ها در محیط های صنعتی وظیفه تهویه هوا و خارج نمودن دود و گازهای سمی را به عهده دارند.تقریبا مشابه مصرف خانگی اما در ابعاد گسترده تر.

نقش دهانه های هوا در بالا بردن فشار گرما یا سرما

یکی از نکات مهم تاثیر جریان ورودی هوا بر فشار گرما یا سرمای سیستم است. برای محاسبه افزایش فشار در (BTUs (British Thermal Units به ترتیب زیر عمل کنید:

  • مقدار هوای وارد شده به ساختمان را اندازه گیری کنید. ( واحد اندازه گیری مترمکعب بر دقیقه است)
  • اختلاف دمای داخل ساختمان و بیرون را اندازه گیری کنید.
  • تفاضل دمای بیرون و داخل را برای یک فصل حساب کنید.
  • تفضل دما را با مقدار هوای وارد شده به ساختمان را در هم ضرب کنید.
  • از فرمول زیر استفاده کنید: (مقدار هوا بر حسب مترمکعب بر دقیقه * تفضل دما)*1.08

 

آیا باید یک دمپر هوا را نصب کنید؟

اول بررسی کنید که آیا سیستم HVAC شما دمپر دارد یا نه. اگر جواب نه است، نصب دمپر مزیت های زیادی دارد. اما قبل از نصب باید به مواردی توجه کنید تا بهترین دمپر مناسب با سیستم خود را خریداری کنید. برای اینکار میتوانید از متخصصان مربوطه کمک بگیرید.

 

محصولات مرتبط


دمپر هوا

 

 

 

 

 

 

دمپر ضد آتش فیوزی

دمپر هوا

 

 

 

 

 

 

دمپر ضد آتش موتوری