کاربرد شیر برقی گاز در خطوط انتقال گاز
شیر برقی گاز چه کاربردهایی در خطوط انتقال گاز دارد؟
امروزه وجود گاز در زندگی همه مردم امری مهم و حیاتی تلقی می شود با توجه به اینکه کشور ایران ذخایر گاز عظیمی دارد برای انتقال پیوسته گاز از محل پالایش به مراکز مصرف نیاز به خطوط لوله انتقال گاز می باشد از این رو خطوط سراسری انتقال گاز اول، دوم، سوم و چهارم به منظور این هدف اجرا شده و مورد بهره برداری قرار گرفته اند و سایر خطوط در مرحله اجرا طراحی و بررسی قرار دارند. بنابراین لازم است که در همه نقاط کشور گاز برای تامین نیاز های مردم اعم از گرمایش، پخت و پز و… وجود داشته باشد به همین دلیل خطوط انتقال گاز اهمیت ویژه ای پیدا می کند.
خطوط انتقال گاز چیست؟
خط لوله انتقال گاز برای انتقال گاز طبیعی از محل پالایش یا ذخیره سازی تا ایستگاه تقلیل فشار گاز در ابتدای شهر ها برای توزیع به تمام نقاط شهر و خانه های مردم استفاده می شود. به لوله هایی که وظیفه رساندن گاز از یک نقطه به نقطه دیگر را بر عهده دارند خطوط انتقال گاز گفته می شود.
اجزاء ایستگاه های تقلیل فشار گاز:
- عایقی اتصال
- بودار کننده
- فیلتر حذف ذرات جامد بزرگ
- فیلتر جدا کننده جامدات و مایعات گازی
- فیلتر خشک
- شیرآلات قطع و وصل کننده (شیر های برقی)
- هیتر
- شیر قطع کن اضطراری
- رگولاتور
- واحد اندازه گیری
- شیرهای اطمینان
- دستگاه های کاهش صدا
- واحدهای نشانگر نظیر ترمومتر و فشارسنج
- خطوط ارتباطی کنترل
- شیرآلات و مجاری تخلیه
- اسکلت فلزی و یا بتونی نگه دارنده
- محوطه و حصار (محفظه نگهداری)
- سیستم های روشنایی و حفاظت
کاربرد شیر برقی گاز در خطوط انتقال گاز و ایستگاه تقلیل فشار گاز
از شیر برقی در خطوط انتقال گاز به منظور باز و بسته نمودن مسیر جریان گاز و کنترل میزان جریان عبوری یا کاهش فشار جریان گاز استفاده می شود گاهی اوقات از انواع شیرهای برقی گاز به عنوان وسایل ایمنی در شرایط بحرانی جریان نیز استفاده می شود.
لازم به ذکر است که شیر های برقی گاز در سایز ها و انواع مختلفی متناسب با کاربرد، نوع سیال، فشار سیال، میزان حجم گاز عبوری طراحی و تولید می شوند.
شیرهای برقی گاز در مسیر خطوط انتقال گاز قرار داده می شود و به محض دریافت سیگنال از دستگاه هشدار دهنده نشت گاز یا هر نوع دستگاه فرستنده سیگنال، بطور اتوماتیک مسیر گاز را بسته و جریان گاز در لوله قطع شده و خطر رفع می شود و تا زمان تنظیم مجدد شیر به صورت دستی، بسته باقی می ماند.
نحوع عملکرد شیر برقی گاز در خطوط انتقال گاز
شیر برقی گاز از دو قسمت الکتریکی که به صورت بوبین یا سیم پیچ هست و قسمت دیگر که بصورت مکانیکی بوده و فرمان بست را از قسمت بوبین شیر برقی می گیرد تشکیل شده است. این شیرها به صورتی طراحی شده اند که در حالت عادی که هنوز ولتاژی روی بوبین اعمال نشده و جریان بوبین به حد نصاب نرسیده مسیر گاز عبوری از شیر برقی باز می باشد و زمانی که بوبین دستگاه سیگنال الکتریکی دریافت می کند، شیر برقی با توجه به میدان الکترومغناطیسی شفت خود را حرکت می دهد و تجهیزات قطع کننده گاز وارد عمل می شوند و سطح روزنه از طریق محکم چسباندن بالای شفت بصورت ناتراوا مسدود می گردد. مادامی که این شیر در حال دریافت سیگنال است جریان گاز را قطع نگه می دارد و تا زمانی که بصورت دستی ضامن روی شیر برقی را بیرون نکشیم مسیر گاز باز نخواهد شد. تنظیم دستی مجدد فقط باید توسط شرکت توزیع گاز مجاز انجام شود.
برای راه اندازی مجدد شیر برقی گاز ، به هیچ اختلاف فشار بین ورودی و خروجی لوله نیاز نیست، زیرا آنها بصورت مستقیم عمل می کنند. هنگامیکه ولتاژ ۱۲VDC و ۲۳۰VAC در دستگاه اعمال می شود، شیر به صورت خودکار در کمتر از ۱ ثانیه بسته می شود. این شیوه طراحی موجب ایجاد امنیت در برابر خطرات احتمالی مانند گازگرفتگی و آتش سوزی می شود.
اجزای شیر های برقی
- سلونوئید
- سیم پیچ
- قاب سیم پیچ
- ورودی و خروجی سیال
- اتصال سیم ها
- بدنه
- فنر
- میله فلزی
- دریچه خروجی
سلونوئید: یکی از اجزای اصلی سلونوئید ولویا همان شیرهای برقی، سلونوئید می باشد که شامل سیم پیچ، قاب، سنبه می باشد. سلونوئید عمل باز و بسته کردن یا همان قطع و وصل نمودن جریان را انجام می دهد.
سنبه: قسمت متحرک شیر برقی سنبه می باشد که از جنس فولاد بوده و زمانی که جریان برق به شیر برقی متصل می شود و سیم پیچ برقدار می شود سنبه به حرکت در می آید و جذب می شود.
سیم پیچ: جنس سیم ها در سیم پیچ مسی بوده و سیم ها دارای عایق می باشند. هنگامی که شیر برقی به جریان برق متصل می شود سیم پیچ برقدار می شود و با ایجاد میدان مغناطیسی عملکرد شیر برقی شکل می گیرد.
قاب: جنس قاب سولنوئید ولو از فولاد می باشد. کل سیم پیچ بوسیله قاب پوشانده شده و در برابر سیالات و رطوبت حفظ می شود.
شیر برقی بوسیله یک درپوش پوشانده شده تا در برابر گرد و غبار و رطوبت و ذرات خارجی حفظ شود همچنین اگر شیر برقی در محیط هایی به کار برده شود که با مواد اشتعال زا مانند بنزین، نفت، گاز، الکل و… سرو کار دارند لازم است با درپوش ضد انفجار پوشانده شود.
مزایا و ویژگی های شیرهای برقی
- بالا بودن سرعت عملکرد قطع و وصل نمودن جریان عبور سیال
- قابلیت بهرهوری در محیط های پرخطر و با بخار های شیمیایی
- امکان کنترل از راه دور و افزایش امنیت کاربران
- امکان استفاده در مکانهای بسیار داغ و دارای قابلیت انفجار
- دارای کارایی و دوام طولانی
- کم مصرف در استفاده از برق
- طراحی یکپارچه
- کاربری ساده
معایب شیرهای برقی
- بالا بودن امکان آسیب دیدگی در برابر رطوبت
- ایجاد گرفتگی و اختلال در عملکرد شیر برقی در صورت استفاده نمودن از سیال های حاوی مواد معلق
- دارای حساسیت نسبت به ولتاژ های بالا و پایین
همانطور که در مطالب بالا گفته شد شیر برقی گاز یکی از تجهیزات بسیار مهم در خطوط انتقال گاز و ایستگاه های تقلیل فشار گاز میباشد از عوامل مهم در انتخاب شیر برقی گاز سایز نحوه عملکرد مدل و … می باشد که توسط مهندسین و کارشناسان این حوزه تعیین می شود.
محصولات پیشنهادی: