کپسول آتش نشانی CO2
همان طور که در این بخش از مقالات ایمنی و آتش نشانی در مهام مارکت می خوانید درباره کپسول آتش نشانی CO2 توضیح خواهیم داد.
از گذشته دور تاکنون این گاز بعنوان یک گاز ضد حریق در دستگاه های ثابت اتوماتیک مورد استفاده قرار می گرفته است . گاز CO2 دارای خواص زیر می باشد:
گازی است غیر قابل اشتعال ، بدون بو ، خنثی ، غیر سمی باعث فساد نشده ، هادی جریان الکتریسیته نبوده ، وزن آن ۱/۵ برابر هوا می باشد و به همین خاطر در موقع اطفاء به نحوی سطح آتش را پوشانده و جانشین اکسیژن می شود و در نتیجه عمل اطفاء به نحو احسن انجام می شود.
حجم سیلندر کپسول آتش نشانی CO2 است که تحت فشاری در حدود (۶۰-۵۵ اتمسفر-۹۰۰ PSI) بصورت مایع درآمده و در سیلندر قرار گرفته است . فضای خالی جهت انبساط گاز وجود دارد ، چون بدنه خاموش کننده می بایست فشار زیادی را متحمل شود بنابراین آن را یک تکه و بدون درز و جوش می سازند . اگر جنس آن فوالد باشد وزن کلی آن زیاد شده ولی در صورتی که جنس آن از آلومینیوم باشد وزن آن نسبتاً کمتر خواهد بود . انواع دستی کپسول آتش نشانی CO2 با ظرفیت های ۱ تا ۶ کیلوگرم (۱۲-۲ پوند) ساخته می شود . در ظرفیت های بیشتر بصورت چرخ دار و یا دستگاه های ثابت اتوماتیک طراحی و مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل این که گاز CO2 در محل مصرف هیچ اثری از خود به جای نمی گذارد بیشتر در محل های سر بسته و جهت اطفاء حرق های کلاس B و C وسایل الکتریکی و دستگاه های کامپیوتری و بطور کلی وسایل برقی مورد استفاده قرار می گیرد.
کپسول آتش نشانی CO2 معمولا قابل کنترل هستند، نازل خاموش کننده گاز CO2 به شکل قیفی یا شیپوری است و علت آن نیز این است که از سرعت زیاد گاز به هنگام خروج جلوگیری کرده و به آن اجازه انبساط داده می شود و از ایجاد صدای زیاد نیز جلوگیری می کند . الزم به ذکر است که یک پوند گاز CO2 مایع در صورت آزاد شدن ۸ فوت مکعب گاز تولید می نماید ، این توسعه زیاد حجمی اثر شدید خنک کنندگی داشته بطوری که برودتی برابر با -۱۱۰ درجه فارنهایت ایجاد می نماید . اگر چه دی اکسید کربن سمی نیست ولی وقتی به میزان زیاد در فضای بسته مورد استفاده قرار گیرد میزان اکسیژن هوا را تقلیل داده و هر شخصی که در محل مذکور حضور داشته باشد، دچار کمبود اکسیژن شده در نتیجه ایجاد خفگی به وی دست خواهد داد . چنانچه به هر علتی فشار داخلی سیلندر افزایش یابد سوپاپ ایمنی که درون آن یک دیسک پاره شونده وجود دارد ، عمل کرده و تمام گاز سیلندر تخلیه می گردد . مقاومت این دیسک در حدود ۱۸۰ اتمسفر ۲۷۰۰ PSI می باشد ، به همین خاطر سیلندر کپسول آتش نشانی CO2 نبایستی در زیر تابش مستقیم نور خورشید و یا در مجاورت دستگاه های حرارتی قرار گیرد . بدنه این نوع خاموش کننده باید قادر به تحمل فشاری معادل ۴۵۰ اتمسفر PSI 7000 باشد.
جهت کار با این نوع خاموش کننده، ابتدا دستگیره را گرفته و پین را بیرون بکشید ، سپس اهرم را فشار دهید و گاز را بر روی حریق بریزید . بایستی مراقب بود که اعضای بدن با شیپور تخلیه کننده تماس پیدا نکند زیرا این قسمت به دلیل برودت زیاد ممکن است باعث سوختگی در محل تماس گردد.
مکانیزم شیر این خاموش کننده باید طوری باشد که به سرعت باز و بسته گردد ، در غیر این صورت گاز تبدیل به یخ شده و راه خروج را مسدود می کند ، به همین دلیل از شیرهایی با مجرای خروجی بسیار کوچک در این دستگاه استفاده می گردد . مقدار تخلیه این خاموش کننده ۹۵ %است و حداکثر پرتاب آن ۲ متر می باشد . زمان تخلیه این خاموش کننده بستگی به وزن گاز آن دارد و حداکثر ۲۰ ثانیه باشد.
برای خرید کپسول آتش نشانی کلیک کنید.
مطالب مشابه: