اقدامات لازم برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن
فهرست مطالب
- 1 برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن باید چه کار کرد؟
- 1.1
- 1.2 گاز مونوکسید کربن چیست و چگونه تولید می شود؟
- 1.3 مسمومیت با گاز مونوکسید کربن چگونه اتفاق می افتد؟
- 1.4
- 1.4.1 برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن چه اقداماتی باید انجام داد؟
- 1.4.1.1 1- استفاده از وسایل گاز سوز استاندارد
- 1.4.1.2 2- نظارت و مراقبت از تجهیزات گاز سوز
- 1.4.1.3 3- استفاده از تهویه مناسب برای محیط
- 1.4.1.4 4- توجه به ایمنی وسایل نقلیه
- 1.4.1.5 5- نصب صحیح و استاندارد وسایل گاز سوز
- 1.4.1.6 6- توجه به ایمن بودن دودکش وسایل گاز سوز
- 1.4.1.7 7- استفاده از دستگاه های هشدار دهنده نشت گاز مونوکسید کربن
- 1.4.2
- 1.4.3 ویژگی وسایل گازسوز برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن
- 1.4.1 برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن چه اقداماتی باید انجام داد؟
برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن باید چه کار کرد؟
مونوکسید کربن یک گاز سمی و کشنده می باشد که در اثر سوختن ناقص کربن ایجاد می شود. گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن بسیار خطرناک بوده و هر ساله افراد زیادی را به کام مرگ می کشاند به همین دلیل است که به گاز کربن مونوکسید قاتل نامرئی نیز گفته می شود. اما برای مقابله با این خطر رعایت یک سری نکات ایمنی ضروری است همچنین با توجه به پیشرفت هایی که جوامع امروزی داشته اند دستگاه های هشدار دنده نشت گاز مونوکسید کربن وجود دارند که به محض نشت گاز مونوکسید کربن و وجود خطر افراد را مطلع می نماید. در ادامه با مهام مارکت همراه باشید تا با راهکارهای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن بیشتر آشنا شوید.
گاز مونوکسید کربن چیست و چگونه تولید می شود؟
مونوکسید کربن یک گاز بی رنگ، بی بو، بی مزه و غیر متحرک می باشد که در اثر ناقص سوزی عنصر کربن ایجاد شده و بسیار خطرناک می باشد. به هنگام سوختن موادی مانند چوب، نفت، گاز، بنزین و… می بایست کربن با اکسیژن واکنش داده و گاز دی اکسید کربن تولید شود در این شرایط هر مولکول کربن با دو موکول اکسیژن واکنش داده و در نهایت حاصل سوخت آنها گاز CO2 خواهد بود. اما گاز کربن مونوکسید در صورتی در محیط ایجاد می شود که کمبود اکسیژن وجود داشته باشد یعنی هر مولکول کربن به جای دو مولکول اکسیژن با یک مولکول آن واکنش داده و اصطلاحا ناقص سوزی اتفاق می افتد و در نهایت گاز سمی مونوکسید کربن یا co تولید می شود.
مسمومیت با گاز مونوکسید کربن چگونه اتفاق می افتد؟
گازگرفتگی یا مسمومیت با گاز سمی مونوکسید کربن مسمومیتی است که به علت تنفس گاز سمی کربن مونوکسید یا CO ایجاد می شود و در صورتی که فرد متوجه این مسمومیت نشود و مکان مجهز به تهویه نباشد ممکن است موجب مرگ و میر فرد شود.
اگر میزان گاز مونوکسیدکربن در محیط کمتر از 50PPM باشد خطری نخواهد داشت و در صورتی که میزان آن بین 50 تا 100 ppm باشد ممکن است برای شخص عوارض ایجاد کند. اما غلظت خطرناک این گاز سمی بالای 100ppm می باشد که خطر مرگ را به دنبال خواهد داشت.
مسمومیت با گاز سمی مونوکسید کربن به این صورت اتفاق می افتد که این گاز پس از ورود به بدن و خون فرد با هموگلوبین خون ترکیب شده و رفته رفته از میزان هموگلوبین خون کاسته می شود زیرا میل ترکیبی گاز منوکسید کربن با هموگلوبین خون بسیار بیشتر از اکسیژن می باشد و به علت اینکه هموگلوبین حامل اکسیژن برای بافت های بدن است به تدریج و با کاهش میزان آن در بدن اکسیژن رسانی به بدن کاهش پیدا کرده و سیستم عصبی فرد مختل می شود و در نهایت موجب مرگ او خواهد شد.
برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن چه اقداماتی باید انجام داد؟
رعایت نکات ایمنی مهمترین اقدامی است که باید برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن انجام شود زیرا که یکی از مهمترین علل گاز گرفتگی عدم توجه به توصیه های ایمنی می باشد که همواره به افراد توصیه می شود. در ادامه با تعدادی از این این اقدامات آشنا خواهیم شد:
1- استفاده از وسایل گاز سوز استاندارد
اصلی ترین عامل پخش گاز مونوکسید کربن در هوای محیط عدم استفاده از وسایل گاز سوز استاندارد می باشد به همین دلیل ضروری است که در هنگام انتخاب وسایل گاز سوز مانند بخاری، شومینه و… دقت نمایید. هرگز از اجاق گاز، پیک نیک و فر گازی برای گرم نمودن محیط های بسته استفاده نکنید.
2- نظارت و مراقبت از تجهیزات گاز سوز
تجهیزات گاز سوز مانند بخاری، شومینه و دودکش های مربوط به آنها لازم است مورد بازدید سالیانه قرار بگیرند و در صورت خرابی و وجود مشکل در آنها نسبت به تعمیر و رفع نواقص اقدام شود. دودکش ها باید از نظر عدم مسدودی و باز بودن راه هوای آنها بررسی شوند.
3- استفاده از تهویه مناسب برای محیط
هوای منزل و محیط کار باید تهویه کافی برای جریان هوا داشته باشند. استفاده از دریچه های تامین هوا برای ایجاد جریان هوای مناسب محیط بسیار کاربردی می باشند.
4- توجه به ایمنی وسایل نقلیه
اگر یک ماشین روشن باشد تولید گاز مونوکسید کربن می کند به همین دلیل از روشن نگه داشتن خودرو در محیط های بسته مانند گاراژ پرهیز کنید.
در صورت روشن نگه داشتن خودرو در پارکینگ درب پارکینگ را نبندید و از نشستن سرنشینان در خودرو جلگیری شود. اگر از پارکین به درون منزل شما دری وجود دارد حتما آن را ببندید.
5- نصب صحیح و استاندارد وسایل گاز سوز
توجه نمایید که وسایل گاز سوز مانند بخاری به صورت استاندارد و با رعایت کامل نکات ایمنی نصب شوند. اگر در انجام این کار تبحر کافی ندارید از افراد متخصص بخواهید نصب را برای شما انجام دهند.
6- توجه به ایمن بودن دودکش وسایل گاز سوز
دودکش وسایل گاز سوز باید با دقت کافی نصب شوند زیرا در صورت عدم نصب ایمن ممکن است خطرات جدی در پی داشته باشند. در هنگم نصب دودکش وسایل گاز سوز رعایت موارد زیر الزامیست:
- از مکش مناسب دودکشها اطمینان حاصل کنید. بهترین نشانه برای کارکرد صحیح دودکش ها این است که بدنه آن ها همواره باید داغ باشد.
- دودکش وسایل گاز سوز در محل عبور از شیشه پنجره نباید با شیشه تماس داشته باشد.
- اتصال خروجی وسایلی مانند هود آشپزخانه یاهواکش (فن) به دودکش وسایل گرمایشی اکیدا ممنوع است.
- هر وسیله گرمایشی و شعله دار نیاز به یک دودکش، مجزا دارد و از به کاربردن دودکشهای مشترک برای دو یا چند وسیله خودداری کنید.
- قبل از نصب بخاری از باز بودن مسیر دودکشهای داخل دیوار اطمینان حاصل کنید
- در داخل واحد و برای وسایل گرمایشی و شعله دار، فقط از دودکشهای ورق سفید گالوانیزه استفاده کنید اما دودکشهای متفرقه مثل آلومینیومی، آکاردئونی، فنری و … این خاصیت را ندارند و به مرور دچار نقص شده و گاز مونوکسید کربن را به داخل محیط منتشر می کنند.
- بهترین وضعیت برای نصب دودکشها، حالت عمود یا قائم است که در این حالت آلاینده ها به سهولت خارج می شوند و هرچه شیب دودکش پایین تر رود خروج آلاینده ها سخت تر خواهد شد.
- از قرار دادن انتهای دودکشها در سطل آب خودداری کنید. این گاز در آب حل نشده و تنها باعث مسدود شدن مسیر خروجی آن شده و گاز از طریق دیگر خارج و وارد فضای داخلی محیط می شود.
7- استفاده از دستگاه های هشدار دهنده نشت گاز مونوکسید کربن
یکی از بهترین راهکارها برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن استفاده از دتکتور نشت گاز co می باشد. سنسور هشدار دهنده نشت گاز مونوکسید کربن یک دستگاه کارآمد جهت شناسایی و هشدار به موقع در هنگام وجود گاز سمی منوکسید کربن در هوای محیط می باشد. این دستگاه مجهز به حسگر گاز CO از نوع الکترو شیمیایی بوده که بیشترین دقت را در شناسایی گاز مونوکسید کربن دارد. این سنسور میزان گاز مونوکسید کربن با غلظت کم را را شناسایی نموده و روی نمایشگر خود نشان می دهد و با افزایش میزان این گاز در هوا دستگاه وارد مرحله اعلام خطر شده و با آژیر زدن اطرافیان را از خطر وجود گاز co در هوای محیط آگاه می نماید. با نصب سنسور هشدار دهنده نشت گاز مونوکسید کربن خطر گازگرفتگی با این گاز سمی به ندیک صفر کاهش پیدا خواهد کرد.
بصرفه و اقتصادی ترین سنسور های آشکار ساز گاز شهری و مونوکسید کربن
برای مشاهده محصولات هر برند روی عکس کلیک کنید.
ویژگی وسایل گازسوز برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن
بخاری گازی
یکی از خطرناکترین تجهیزات گاز سوز بخاری گازی میباشد بنابراین برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن در نصب و راهاندازی این وسایل باید بسیار دقت نمود تا تمام موارد ایمنی رعایت شود مثلاً فاصله بین دیوار و بخاری باید حداقل ۴۵ سانتیمتر باشد. دودکش بخاری باید با ایمنی کامل نصب شده تا نشت گاز از طریق آن اتفاق نیفتد. شلنگ بخاری گازی نباید از ۱۲۰ سانتی متر بلندتر باشد.
تجهیزات اشتعال زا
همه وسایل قابل اشتعال مانند آبگرمکن، بخاری، اجاق گاز و …باید به صورت دورهای مورد بازبینی قرار گیرند تا از ایجاد خطر گاز گرفتگی توسط این وسایل جلوگیری شود.
شومینهها و اجاقهای چوبی
شومینه ها از جمله وسایل گرمایشی میباشد که اگر جوانب ایمنی برای آن رعایت نشود بسیار خطرآفرین خواهد بود از این رو باید به صورت تخصصی و سالیانه مورد بازبینی قرار گیرد.
منقلهای کباب پز و ذغالی
برای استفاده از منقلهای کباب پز و زغالی باید دقت شود در فضای باز که دارای تهویه مناسب میباشد از این وسایل استفاده شود بنابراین در مکانهایی مانند پارکینگ، داخل منزل، چادر و… نباید از این وسایل گاز سوز استفاده نمود.
اتومبیلها و دیگر وسایل نقلیه موتوری
وسایل نقلیه اگر در مکانهای سربسته که دارای تهویه مناسب نیستند کار کنند باعث تجمع گازمونوکسید کربن در محیط شده و در نتیجه خطر گاز گرفتگی را به دنبال خواهد داشت. به همین دلیل برای پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن باید به این نکته مهم دقت نمود.
ژنراتورها و دیگر تجهیزات مصرف کننده سوخت
برای استفاده از این وسایل باید به توصیههای ایمنی توجه کرد زیرا این وسایل نیز میتوانند تولید کننده گاز مونوکسید کربن باشند.
قایقهای موتوری
قایقهای موتوری تفریحی نیز میتوانند تولید کننده گاز کربن مونوکسید باشن د و باعث ایجاد مسمومیت در افراد شوند به همین دلیل هنگام استفاده ازاین قایقها بایست به موارد ایمنی توجه شود مثلاً نصب هشدار دهنده نشت گازکربن مونوکسید در فضای کابین قایق توصیه میشود
همانطور که در قسمت های بالا اشاره شد حفظ ایمنی افراد و پیشگیری از گاز گرفتگی با گاز مونوکسید کربن وابسته به رعایت یک سری نکات ایمنی مهم می باشد که باید به آنها توجه ویژه ای شود زیرا در صورت بروز کوچکترین خطا جان افراد به خطر خواهد افتاد و ممکن است است موجب مرگ و میر آنها شود.
محصولات پیشنهادی: