انواع سیستم های تهویه مطبوع گرمایشی و سرمایشی

معرفی انواع سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی ساختمان

 

تهویه مطبوع چیست؟

تهویه مطبوع متعادل نمودن دمای محیط به منظور یک زندگی راحت و دلپذیر برای ساکنین و افرادی می باشد که در ساختمان حضور دارند. بنابراین استفاده از سیستم های تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی مناسب در ساختمان به منظور ایجاد هوای مطلوب در فصول گرم و سرد سال الزامی است.

 

انواع سیستم های تهویه مطبوع

سیستم های تهویه مطبوع مورد استفاده در ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی براساس نوع سیال، نوع کاربرد، نوع تجهیزات، فصول سال یا درجه حرارت دسته بندی می شوند.

به طور کلی سیستم های تهویه مطبوع شامل موارد زیر می باشد:

  1. سیستم تهویه مطبوع مستقل (مینی چیلر، کولر آبی و گازی، اسپلیت)
  2. سیستم تهویه مطبوع مرکزی (چیلرهای جذبی و تراکمی، VRF)

 

 

 

سیستم تهویه مطبوع مستقل

این نوع از سیستم های تهویه مطبوع به صورت مستقل و جزا وظیفه خود را انجام می دهند مثل کولر آبی یا کولر گازی و یا مینی چیلرها که به صورت مستقل برای یک واحد و یا ساختمان نصب می شوند و امکان استفاده از آنها برای همان مکان مشخص است و به صورت اشتراکی بین چند واحد مورد استفاده قرار نمی گیرند و افراد می توانند به صورت مستقل از سرمایش و یا گرمایش این سیستم ها بهره ببرند. بنابراین افراد با نیاز دمایی متفاوت بخصوص در اوایل و اواخر فصول به راحتی می توانند از این سیستم ها استفاده کنند.

 

سیستم تهویه مطبوع مرکزی

این سیستم ها شامل مواردی مانند چیلرتراکمی، چیلر جذبی، بویلر و… می باشند که این تجهیزات به همراه اجزای دیگری مانند فن کویل، هواساز و…در یک موتورخانه مرکزی نصب شده و هوای گرم و سرد تولید شده را به صورت کلی در همه قسمت های ساختمان پخش می کنند بنابراین در این سیستم تهویه مطبوع، همه واحد ها به صورت کلی از گرمایش و یا سرمایش بهره می برند و برخلاف سیستم تهویه مطبوع مستقل نمی توان دمای مورد نظر را انتخاب نمود.

 

 

تقسیم بندی سیستم های تهویه مطبوع براساس فصول سال و درجه حرارت

  1. سیستم زمستانی و مولد گرما
  2. سیستم تابستانی و مولد سرما
  3. سیستم دو فصلی مولد گرما و سرما
  4. سیستم های دو فصلی نیمه مولد

 

سیستم زمستانی و مولد گرما
۱-دیگ آب گرم

این نوع از سیستم های تهویه مطبوع مناسب فصول سرد سال می باشد و تاثیر بسیاری در ایجاد گرمای محیط و ایجاد دمای مناسب دارند. انواع دیگ ها مانند دیگ آب گرم، دیگ آب داغ و دیگ بخار در این سیستم قابلیت نصب دارند. دیگ یا بویلر در موتور خانه نصب می شود و با افزایش دمای آب و ایجاد بخار داغ، آب گرم یا بخار را توسط لوله کشی به بخش های مختلف ساختمان مانند رادیاتورها، شوفاژها، هوا ساز، فن کوئل، سیستم گرمایش از کف و… می فرستد و در نتیجه موجب گرم شدن هوای ساختمان و ایجاد دمای مناسب می شود.

۲- هیترهای تابشی

در تهویه مطبوع  زمستانی از  سیستم های گرمایش تابشی مانند هیترهای تابشی که قابلیت نصب در سقف مکان های صنعتی مانند سوله ها ی کارخانه ها، مرغداری ها، تولیدی ها و… را دارند نیز می توان برای تولید هوای گرم استفاده نمود.

 

۳- کوره هوای گرم

این روش که یکی از روش های قدیمی ایجاد گرمایش می باشد و بیشتر قابلیت استفاده در ساختمان های تجاری با فضای بزرگ و سوله های صنعتی را دارد. در این روش کوره هوای گرم توسط مشعل گرم شده و هوای گرم بوسیله کانال کشی به درون ساختمان منتقل می شود.

 

 

سیستم تابستانی و مولد سرما

این سیستم قابلیت استفاده در فصل سرما را دارد و با ایجاد هوای خنک و مطبوع در ساختمان به تهویه مطبوع کمک شایانی می کند. از جمله دستگاه های مورد استفاده در این سیستم می توان به انواع چیلرها، کولر گازی، اسپیلت و کولر آبی اشاره نمود.

 

چیلر:

چیلر دستگاهی است که آب را توسط سیکل های تبرید خنک می کند و بعد از اینکه آب خنک شد توسط پمپ به یونیت های داخل ساختمان مانند فن کوئل منتقل شده و عملیات کاهش دما توسط فن کوئل صورت می گیرد. 

انواع چیلرها:

۱- چیلر تراکمی 

۲- چیلر جذبی

 

کولر گازی:

این نوع سیستم خنک کننده یک سیستم مستقل می باشد که براساس سیکل تبرید تراکمی کار می کند  و هوای گرم را از طریق تبخیر مایع مبرد به گاز سرد تبدیل نموده و قابلیت خنک سازی محیط هایی با متراژ کم را بر عهده دارد.

 

کولر آبی:

کولر آبی یک خنک کننده تبخیری می باشد و بوسیله عبور هوای بیرون از پوشال های خیس و در واقع ترکیب آب و هوا  عملیات خنک سازی را انجام می دهد.

 

 

سیستم دو فصلی مولد گرما و سرما

سیستم دو فصلی سرمایشی و گرمایشی مناسب همه فصول سال می باشد و با استفاده از آن می توان در فصل سرما، هوای ساختمان را گرم نمود و در فصل تابستان محیط را خنک نمود. از جمله اجزایی که در این سیستم استفاده می شوند می توان به چیلر، هواساز، فن کوئل، سیستم VRF اشاره نمود. در این سیستم می توان از سیستم های گرمایشی و سرمایشی به صورت مجزا و همزمان استفاه نمود و یا از یک سیستم یکپارچه دو فصلی بهره برد. در مناطقی که چهار فصل هستند نصب این سیستم رواج دارد و بسیار مناسب است امادر مناطقی که سردسیر و یا گرمسیر می باشند قابل استفاده نبوده و این مناطق باید از سیستم های تک فصلی مناسب استفاده کنند.

 

 

 

سیستم های دو فصلی نیمه مولد

در این نوع از سیستم های تهویه مطبوع وظیفه اصلی سیستم ایجاد هوای سرد می باشد اما می توان با قرار دادن یک کویل آب گرم و متصل نمودن آن به سیستم های مولد گرما مانند بویل یا پکیج گاز سوز و… می توان هوای گرم ساختمان را نیز به وسیله آن تامین نمود. این سیتم نیز دارای دو نوع تبخیری و تراکمی می باشد. 

 

با توجه به مطالب بیان شده نصب سیستم تهویه مطبوع در همه ساختمان ها امری مهم و ضروری است و با توجه به تنوعی این سیستم ها دارند باید مطابق با نیاز محیط نسبت به انتخاب یک سیستم تهویه مطبوع سرمایشی و گرمایشی مناسب اقدام نمود.

 


محصول پیشنهادی: