علت ممنوعیت انشعاب بخاری در اتاق خواب حمام دار و اهمیت دریچه تامین هوا

مقاله ای که در این بخش ارائه شده، توسط یکی از مهندسان عزیز ناظر گاز تهیه شده است و به بررسی علت ممنوعیت انشعاب بخاری در اتاق خواب حمام دار و اهمیت دریچه تامین هوا  و خطراتی که ناشی از نشت گاز مونوکسید کربن و گازگرفتگی وجود دارد، می پردازد. در ادامه توجه شما کاربران عزیز را به متن زیر که جلب میکنم.

 

دریچه تامین هوای تازه وسایل گازسوز

 

 

🔸تقریبا در سالهای آخری که بازرسی گاز توسط کارمندان محترم شرکت ملی گاز انجام می شد و قبل از انتقال سیستم بازرسی گاز از شرکت گاز به سازمان نظام مهندسی، موارد متعددی از حوادث ناشی از نشت مونوکسید کربن ایجاد شده در اثر بکارگیری بخاری در اتاق خواب حمام دار، گزارش شده بود و تقریبا از همان زمان زمزمه های این ممنوعیت شنیده می شد.
🔸با شروع کار بازرسی توسط سازمان نظام مهندسی و نظر به لزوم حفظ امنیت جانی مصرف کنندگان، روی این موضوع حساسیت ویژه ای اعمال گردید.
🔸در برخی کارها با نصب دریچه تامین هوا این انشعاب اجرا شد و در برخی موارد براساس مساحت بالای ۱۲ و یا ۱۵ متری اتاق خواب حمام دار، انشعاب اجرا شد.
🔸با توجه به اجرای این انشعاب با شرایط جدید (درنظر گرفتن مساحت و دریچه تامین هوا )، مشخص گردید که باز هم حوادثی بوقوع پیوسته است.
🔸نمونه آن یک حادثه در نزدیکی میدان آرامگاه بوعلی شهر همدان بود که یک برادر و خواهر ساکن در یک سوئیت دچار حادثه شدند. اشکال اصلی و علت حادثه توسط کارشناس وجود بخاری در اتاق خواب حمام دار گزارش گردید.
🔸در حوادث دیگری هم سازمان آتش نشانی علت حادثه را بکارگیری بخاری در اتاق خواب حمام دار اعلام نمود.

🔸باید توجه داشت که این حوادث در زمانی رخ داده بودند که شرایط تعریف شده توسط سازمان نظام مهندسی رعایت شده بودند (مساحت و دریچه)
👆پس این از سوابق مربوط به حوادث و تجربیات

 

🔸همانطور که اطلاع دارید وجود حمام در اتاق خواب به منزله این است که بدون خروج از اتاق، فرد قادر به استفاده از حمام باشد. یعنی درب اتاق خواب عملا باز نمیشود و لذا در مدت زمانهایی از استفاده اتاق خواب، تعویض هوایی هم از این طریق انجام نمی شود.
🔸حمامی که در اتاق خواب قرار دارد معمولا مساحت کم و گاها حجم هوایی کمتری دارد.
🔸وجود بخار آب در حمام باعث کم شدن حجم هوای موجود در فضای آن می گردد.
🔸درصورت وجود بخار آب در یک فضا، شدت ترکیبی و تاثیر شیمیایی مونوکسید کربن بر بدن بیشتر و موثر تر است.
🔸عملا اتکا به وجود دریچه تامین هوا تضمین کننده نبوده و نیست و همه واقفند که اکثرا توسط مالکین مسدود می گردد.
🔸وجود بخار کش در حمام هم گازها یا رعایت نشده و یا از عملکرد مناسب برخوردار نیست. و مضافا اینکه در برخی شرایط میتواند باعث مکش هوای آلوده ی اتاق خواب به داخل حمام شود.
🔸ورود بخار آب هم به داخل فضای اتاق باعث اشکال در عملکرد احتراقی بخاری شده و احتراق ناقص در این حالت منجر به تولید مونوکسید کربن می شود.
🔸اگر اتاق پنجره ای به فضای آزاد نداشته باشد و یا درزبندی کامل باشد شرایط تامین هوا مشکل تر خواهد شد.
🔸درصورت بروز مشکلات احتمالی برای دودکش یا بخاری، حادثه با شدت بیشتری رخ خواهد داد.

✍با توجه به اینکه اولویت اصلی مبحث هفدهم مقررات ملی ساختمان ایمنی و بعد آسایش مصرف کننده است لذا با توجه به موارد فوق و موارد دیگری که شاید از حساسیت و احتیاط بیشتر بازرسین و اعضاء محترم گروه های تخصصی نشات میگرفت مقرر گردید که این سیستم پرخطر اجرا نشود و خوشبختانه مورد پذیرش بسیاری از بازرسین و حتی شرکت های مجری هم قرار گرفت.

🔸همکاران گرامی، ممکن است آیتم هایی در مباحث مقررات ملی ساختمان وجود نداشته باشند
اولا با بررسی موارد و حوادث و تجربیات موجود می توان در جهت اهداف ایمنی و آسایش که اولویت این مباحث است حرکت نمود.
ثانیا اگر قانونی منجر به افزایش ایمنی با رعایت آسایش شود و ناقص مقررات ملی نباشد اجرای آن نباید محلی از اشکال داشته باشد.
ثالثا می توان بسیاری از موارد را جهت اصلاح و یا تغییر مندرجات مباحث به کمیته های مربوطه پیشنهاد داد که قطعا توسط مسئولین مربوطه مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

🔸ممکن است باشند بازرسین محترمی که به موارد مبحث هفدهم اشکال گرفته یا بخشی از آنها را قبول نداشته باشند، باید توجه داشت که مباحث مقررات ملی ساختمان در جهت کمک به مهندسین و همچنین ایجاد وحدت رویه در عملیات است اما به هر حال هر مهندس مسئول آن چیزی است که طراحی یا نظارت یا بازرسی و نهایتا تایید نموده است و در صورت بروز مشکل مسلما باید خود پاسخگو باشد.

 

 


پیشنهاد مطالعه: آنچه در مورد دریچه های تامین هوای وسایل گازسوز باید بدانیم


 

 

 

🔶نکاتی در خصوص دریچه تامین هوا

 

طبق صفحه ۶۸ مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان حتماً مهندس ناظر گاز می‌بایستی کنترل نماید که در زیر دریچه تامین هوا این جمله نوشته‌شده باشد: مخصوص عبور جریان هوای وسیله گازسوز به هیچ‌وجه مسدود نشود و مهندس ناظر ساختمان هم در گزارش نازک‌کاری بنویسد که مالک عبارت الزامی بند۴ مربوط به بند۱۷-۶-۴-۴ مبحث ۱۷ مقررات ملی ساختمان را بر روی دریچه‌های تبادل هوا نوشته است.

 

 

البته به شرطی که واحد خیلی کوچک نبوده و احتمال انسداد دریچه تبادل هوا احساس نشود.

 

برای خرید دریچه تامین هوا استاندارد شرکت مهام صنعت اندیشه کلیک کنید…