نکات ایمنی در خصوص نصب بخاری گاز سوز

فهرست مطالب

چه نکاتی ایمنی برای نصب بخاری گاز سوز باید رعایت شوند؟

 

هر ساله با شروع فصل سرما نیاز به نصب بخاری گاز سوز ، پکیج گرمایشی، شوفاژ موتورخانه، بخاری برقی و… همواره احساس می شود. نکته بسیار مهمی که برای نصب و راه اندازی این وسایل گرمایشی باید رعایت شود توجه به مسائل ایمنی می باشد که باید با احتیاط بسیار بالایی انجام شود زیرا که عدم توجه به این نکات بسیار خطرناک بوده و با نشت گاز CO ممکن است خسارات جانی و مالی جبران ناپذیری را ایجاد نماید. در این مقاله به نقل از مهام مارکت می توان گفت علاوه بر رعایت نکات ذکر شده با نصب دریچه تامین هوای تازه و یک عدد سنسور مونوکسید کربن می توان تا حدود زیادی مانع خطرات ناشی از این گاز سمی شد.

 

 

 

توصیه های ایمنی استفاده از وسایل گازسوز

 

۱- عدم خروج لوله بخاری گازی از پنجره و یا دیوارهای جانبی ساختمان

براساس و مقررات کلی خارج نمودن لوله دودکش وسایل گاز سوز از پنجره و دیوارهای جانبی ممنوع بوده و خطرناک می باشد زیرا ممکن است در تهویه محصولات احتراق به درستی عمل ننماید و موجب برگشت گاز مونواکسید کربن به درون منزل شود.

 

۲- بستن دریچه های کولر در فصل زمستان الزامی است.

به علت انکه قطر و ارتفاع دریچه کولر از دودکش ساختمان بیشتر می باشد بنابراین ممکن است دود و گازهای خطرناک از طریق دریچه کولر وارد فضای ساختمان شوند و دودکش معکوس صورت گیرد.

 

۳- عدم استفاده از هر نوع بخاری گازسوز در حمام    

به طور کلی استفاده از بخاری های گاز سوز دودکش دار و بدون دودکش به علت کمبود اکسیژن در حمام ممنوع می باشد و در صورت نصب احتمال خفگی وجود دارد.

 

۴- عدم نصب بخاری های بدون دودکش در محیط های بسته

نصب بخاری گاز سوز بدون دودکش در محیط های کوچک و سربسته مانند اتاق خواب طبق استاندارد ملی ایران به شماره 1 ISIRI7268 ممنوع می باشد اما در محیط هایی که فضای بزرگی دارند و اکسیژن کافی برای آنها وجود دارد در صورت رعایت همه ضوابط و استانداردهای صحیح، بلامانع است.

 


پیشنهاد مطالعه: آنچه در مورد دریچه های تامین هوای وسایل گازسوز باید بدانیم


 

 

 

 

۵-  شومینه یک وسیله گرمایشی مناسب و ایمن نیست.

استفاده از شومینه بعنوان یک وسیله گرمایشی به علت اینکه احتراق آن در یک فضای باز صورت می گیرد و محفظه ندارد توصیه نمی شود زیرا در مقایسه با وسایل گازسوز دیگر که دارای محفظه هستند احتمال انتشار محصولات احتراق مانند گاز مونواکسید کربن و دی اکسید کربن بسیار بیشتر می باشد. از طرفی به علت اینکه شومینه دارای دریچه مسدود کننده دستی می باشد بنابراین احتمال خطا و اشتباه بسیار زیاد است.همچنین اتلاف انرژی و بازدهی پایین از معایب دیگر شومینه ها می باشد.

 

۶- تامین هوای کافی برای سوخت بخاری گازسوز الزامی است.

همه درزها و روزنه های منزل نباید بسته شوند زیرا بخاری برای سوختن نیاز به تامین هوا دارد و در غیر این صورت احتراق آن ناقص خواهد بود و رنگ شعله از آبی به زرد یا قرمز تغییر خواد کرد.

 

۷-  عدم قرار دادن سر دودکش در ظرف آب

این عمل بسیار خطرناک و به هیچ عنوان مطابق با استاندارهای نصب و راه اندازی دستگاه های گاز سوز نمی باشد زیرا محصولات احتراق شامل گاز مونواکسیدکربن و دی اکسید کربن نه می توانند در آب حل شوند و نه توسط آن جذب خواهند شد بنابراین در هوا پخش شده و مسمومیت یا حتی مرگ افراد را به دنبال خواهد داشت.

 

۸- استفاده نکردن از دودکش مشترک

به هیچ عنوان برای وسایل گرمایشی گاز سوز از دودکش مشترک استفاده ننمایید زیرا امکان برگشت گازهای احتراق به درون محیط وجود دارد.

 

۹- عدم استفاده از دودکش شومینه برای بخاری

بهتراست برای دودکش بخاری از دودکش شومینه استفاده نکنید اما اگر مجبور به این کارهستید رعایت نکات زیر الزامی است:

  • نصب اصولی دودکش و هدایت آن تا پشت بام
  • آب بندی محل ورود دودکش بخاری به شومینه
  • عدم استفاده از شومینه
  • رو به بالا بودن زانویی و شیب
  • نصب سنسور مونوکسید کربن

 

 

 

نکات ایمنی نصب بخاری گاز سوز

 

۱- بررسی دودکش بخاری گازسوز جهت مسدود نبودن آن

اولین و مهمترین اقدامی که برای نصب بخاری گاز سوز باید به آن توجه شود بررسی دوره ای مسیر خروجی دودکش می باشد که کاملا باز بوده و مسدود نباشد. زیرا ممکن است شی یا پرنده ای درون آن افتاده باشد و موجب مسدود شدن دودکش شده باشد. برای ایجاد اطمینان از این موضوع می توانید از یک وزنه و طناب محکم استفاده کرده و از پشت بام تا مبدا دودکش را بوسیله آن چک کنید.

 

۲- عدم استفاده از لوله های آکاردئونی برای دودکش وسایل گازی

لوله های آکاردئونی به علت اینکه مستحکم نبوده و ممکن است در اثر گذشت زمان آسیب دیده و یا سوراخ شوند برای نصب وسایل گاز سوز مانند بخاری گازی مناسب نمی باشند همچنین ممکن است در قسمت اتصال لوله به وسیله گرمایشی یا خروجی آن به علت نبود آب بندی مناسب فاصله افتاده و نشت گاز مونواکسید کربن اتفاق بی افتد.

 

۳- استفاده از شلنگ مناسب

برای نصب بخاری گاز سوز حتما از شلنگ های استاندرد لوله کشی گاز استفاده شود. همچنین طول شلنگ نباید بیش تر از ۱۲۰ سانتی متر باشد. از بسط های فلزی برای محکم نمودن شلنگ جهت اتصال به شیر گاز و بخاری استفاده نمایید. بررسی دوره ای شلنگ گاز انجام شود.

 

۴- رعایت فاصله مناسب بخاری از زمین و دیوار

بخاری گاز سوز باید دارای پایه بوده و از زمین فاصله داشته باشد. همچنین فاصله مناسب آن تا دیوار باید حداقل ۳۰ سانتی متر، فاصله با سایر وسایل قابل اشتعال اطراف ۵۰ سانتی متر باشد. فاصله مناسب دودکش بخاری تا دیوار باید ۱۵ سانتی متر باشد.

  

۵- قرار دادن کلاهک استاندارد H برای دودکش

به جای کلاهک های معمولی حتما از کلاهک H برای دودکش استفاده نمایید بخصوص برای وسایل گرمایشی گاز سوز با نرخ حرارتی بالا مانند موتورخانه حتما باید از این نوع کلاهک استفاده شود. همچنین این کلاهک از ورود پرندگان و اجسام خارجی همچنین نفوذ برف و باران به درون دودکش جلوگیری می کند.

 

 

 

۶- نصب سنسور مونوکسید کربن در منزل

با نصب یک عدد سنسور مونوکسید کربن در محیط خانه در صورت نشت گاز CO سنسور مونوکسید کربن به سرعت فعال شده و اطرافیان را از وجود این گاز خطرناک آگاه می نماید.

 

۷-نصب دریچه تامین هوای تازه در منزل و محیط کار

دریچه تامین هوای تازه وسایل گاز سوز، یکی از مهمترین و پرکاربردترین تجهیزات ایمنی جهت حفظ سلامت و جان افراد در برابر خطرات گاز گرفتگی و خفگی در اثر نشت گاز  ناشی از وسایل گاز سوز می باشند.

مطابق مبحث ۱۷ مقررات ملی لوله کشی گاز طبیعی ساختمان، استفاده از دریچه تامین هوای تازه در فضاهای مسکونی، آموزشی، صنعتی و تجاری امری لازم و ضروری می باشد.

 

 

علائم خطر در هنگام استفاده از بخاری گازسوز 

۱- دودکش بخاری گازسوز را لمس نموده و از داغ بودن آن اطمینان حاصل نمایید. اگر دودکش سرد باشد نشانه عدم تخلیه کامل گازهای احتراق می باشد بنابراین به سرعت بخاری را خاموش نموده و همه موارد را برررسی کنید.

 

 

۲- به رنگ شعله بخاری توجه نمایید و در صورتی که رنگ آن آبی باشد شرایط بخاری مطلوب است اما وجود رنگ های قرمز، نارنجی و زرد نشانه کمبود هوای لازم برای احتراق و احتراق ناقص بوده و در نتیجه نشت گازهای سمی اتفاق خواهد افتاد.

۳- در قسمت مبدا دودکش کبریت و یا شعله شمع روشن کنید و در صورتی که شعله به سمت داخل دودکش کشیده شد نشان دهنده مکش مناسب می باشد.

۴- پس از اتصال شلنگ بخاری به لوله گاز با مقداری کف صابون محل اتصال را تست نماید و از عدم نشتی گاز مطمئن شوید.

 

 

با رعایت همه نکات ذکر شده می توانید اطمینان خاطر حاصل نمایید که نصب بخاری گاز سوز ایمن خواهد بود و خطری جان شما و اطرافیان را تهدید نخواهد کرد. پیشنهاد می شود حواستان به علائم خطر باشد و هر ازگاهی نسبت به بازرسی دوره ای آنها اقدام نمایید.همچنین نصب دریچه تامین هوای تازه و سنسور مونوکسید کربن به شدت برای محل کار و منزل توصیه می شود.


محصولات پیشنهادی: