روش های شناسایی نشت گاز

همانطور که در این بخش از مقالات آتش نشانی در مهام مارکت می خوانید درباره روش های شناسایی نشت گاز توضیح خواهیم داد.

 

بررسی وجود نشت گاز در تاسیسات انتقال و توزیع گاز براساس روش ها و تکنیک های علمی و منطقی و با استفاده از ابزارهای مناسب انجام می گیرد که به منظور مهار آنها صورت می پذیرد.

 

1- نشت یابی با دستگاه های نشت یاب

 

نشت یابی خطوط انتقال ، خطوط تغذیه و شبکه های گازرسانی معمولا بوسیله دستگاه های نشت یاب استاندارد که برطبق مشخصات استاندارد شماره ( 3 – IGS – M – SF ) تهیه می گردند ، انجام می شود.

 

روش پیمایشی :


با پیاده روی و یاحرکت دستگاه توسط اشخاص یا خودرو بر روی مسیر لوله گاز انجام می شود.

 

روش حفره ای :


چنانچه نشت از نوع زیر زمینی باشد برای محوطه های مشکوک به نشت می توان یک سری حفره هایی در نزدیکی خط لوله گاز به منظور اندازه گیری و کشف نقطه دقیق نشتی ایجاد نمود. این حفره ها معمولا توسط یه سوراخ کننده ای (قلم) تا عمق های مختلف ایجاد و هدایت می شود به منظور نمونه گیری از حفره های ایجاد شده از انواع دستگاه های گاز سنج و نشت یاب نظیر ( CCI ( conbustible gas indicator ، قلمی ، FID و … استفاده می شود . اپراتور باید به مقادیر قرائت شده از روی دستگاه دقت نماید ، حفره هایی که بیشترین و مداوم ترین نشتی ها را نسبت به سایر حفره ها دارند.احتمالا کمترین فاصله را تا نشتی نشان می دهند . مداومت نشتی گاز نشان داده شده توسط دستگاه ، نمایان گر آنست که حفره های نمونه گیری مرتبأ توسط گازی که از منبع نشت صادر شود بر می گردند .
این عملیات معمولا بعنوان روش های حفره گذاری میله ای ( bar haling ) یا نقطه گذاری چاله ای ( pin pointing ) شناخته می شوند.

توجه : در زمان نشت یابی علاوه بر نشت یابی مسیر تاسیسات گاز، تاسیسات دیگری که بایستی مورد کند و کاو قرار گیرند شامل کانال های آب و فاضلاب و حوضچه ها و نظایر آن می باشند. در صورت مشاهده این موارد و در صورت لزوم باید به سازمان های مربوطه نیز اطلاع داده شود .

2- شناسایی نشت با استفاده از گیاهان در مسیرهایی که دارای پوشش گیاهی هستند با بررسی گیاهان نیز می توان وجود نشست را از اثرات آن در اطراف گیاهان محل نشت تشخیص داد . چون خاک اطراف محل نشت گاز طبیعی خشک شده و رطوبت آن کاملا از بین می رود و در اثر ان به ریشه گیاهان لطمه وارد شده و متعاقب آن باعث از بین رفتن گیاه می گردد.

این نوع نشت یابی یکی از سریعترین و اقتصادی ترین روش ها بوده ولیک به یک نشت یاب مجرب در منطقه ای که در محدوده لوله گاز گیاهان رشد می نمایند نیاز دارد.

3- شناسایی نشت با استفاده از وضعیت خاک یکی دیگر از فاکتورهایی که بر شناسایی نشت در منابع نشت زیر زمینی مؤثر است وضعیت خاک می باشد. در نقاطی که گاز نشت دارد رنگ خاک و نیز رنگ نوار زرد اخطار تغییر می کند. همچنین سختی و تراکم خاک و یخ زدگی محل مانع از رسوخ گاز به سطوح زمین می شود و ممکن است محل ظاهری نشت با منشاء اصلی (منفذ لوله) فاصله داشته باشد به جز مواردی که دارای حفره های باز می باشد که در این گونه موارد نیاز به دقت و بررسی بیشتری می باشد.

4-بازدید دوره ای از مسیر لوله توسط واحد بهره برداری:


تا به محض بروز مشکل برطرف گردند.

یاد آوری می شود بجای توجه به نقاطی که بیشترین نشتی را نشان می دهد به حفره هایی که تداوم نشتی در آن ها بیشتر است توجه شود .

 

 

برای خرید سنسور های آﺷﻜﺎرﺳﺎز ﻣﻮﻧﻮاﻛﺴﻴﺪ کربن و گاز شهری (متان) کلیک کنید…


مطالب مشابه: